Tlačové správy

Späť Peľová situácia v SR za 28. týždeň 2024

Aktuálne druhy najvýznamnejšie z alergiologického hľadiska:

trávy lipnicovité, palina, ambrózia, pajaseň, pŕhľavovité, skorocel, štiav, mrlíkovité, mrkvovité, astrovité
spóry húb - Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium, Helminthosporium, Polythrincium

V dvadsiatom ôsmom kalendárnom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých končí a alergiologicky významné koncentrácie peľu tráv sa vyskytli len ojedinele na strednom a severnom Slovensku. Peľ paliny a ambrózie v nízkych denných koncentráciách už zachytili všetky monitorovacie stanice. Výrazné regionálne rozdiely v denných koncentráciách peľu a spór v ovzduší pretrvávali aj v tomto týždni. Denné koncentrácie peľu v ovzduší boli väčšinou v stredných hladinách. Okrem peľu tráv , pŕhľavovitých, paliny a ambrózie sa v ovzduší vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, mrlíkovitých , mrkvovitých a astrovitých.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Banskej Bystrici, 40 peľových zŕn v m3 vzduchu, a v Nitre 25 peľových zŕn v m3 vzduchu. Peľ pŕhľavovitých dosiahol najvyššie koncentrácie v Banskej Bystrici, 284 peľových zŕn v m3 vzduchu, a v Košiciach 129 peľových zŕn v m3 vzduchu. Spóry húb (plesní) boli najpočetnejšie zastúpené rodmi Cladospórium a Alternária.

Prognóza peľovej situácie v SR na 29. týždeň 2024

Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých skončila a ich peľ sa v nízkych koncentráciách bude vyskytovať v ovzduší až do jesene. Pokračuje peľová sezóna slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Pomaly bude pribúdať peľ paliny a ambrózie – najsilnejších alergénov leta a skorej jesene. Silné horúčavy, ale aj prudké búrky prispievajú k lokálnemu poklesu peľu v ovzduší. V závislosti od počasia môžeme počítať aj s nárastom denných hladín peľu pŕhľavovitých, skorocelu a ďalších bylín.

RNDr. Janka Lafférsová
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici

Správa je spracovaná na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ BB, RÚVZ NR, RÚVZ KE, RÚVZ TT, RÚVZ ZA a ÚVZ SR BA.

Podrobnejšie informácie nájdete aj na www.pelovespravodajstvo.sk