Svetový deň diabetu – 14. november - RUVZKE
Aktuality
Back Svetový deň diabetu – 14. november
Svetový deň diabetu si každoročne pripomíname 14. novembra, s cieľom zvýšiť povedomie o cukrovke a význame jej prevencie. Daný termín bol ustanovený v roku 1991 Medzinárodnou federáciou pre diabetes (International Diabetes Federation, angl. skr. IDF) a Svetovou zdravotníckou organizáciou (World Health Organization, angl. skr. WHO), na počesť narodenia Fredericka Bantinga (kanadského fyziológa), objaviteľa inzulínu.
V roku 2024 je tento deň venovaný téme „Pomoc šíriť informácie o diabete a životnej pohode“.
Diabetes v číslach
Výskyt diabetu najmä 2. typu globálne narastá, považuje sa za pandémiu 21. storočia. Podľa MZ SR, cukrovka postihuje viac ako 460 miliónov ľudí na celom svete a očakáva sa, že do roku 2050 toto číslo dosiahne až 1,3 miliardy. V Európskej únii dnes cukrovkou trpí asi 10 % populácie a predpokladá sa, že v roku 2030 to bude vyše 16,6 % Európanov. Na Slovensku je evidovaných viac ako 370 000 diabetikov, čo predstavuje vyše 7 % obyvateľstva, pričom ďalších 20 – 30 % ľudí už ochorenie má, len o ňom ešte nevie.
Typy a príznaky diabetu
Diabetes mellitus sa delí na štyri základné typy:
Diabetes 1. typu – je spôsobený autoimunitnou deštrukciou beta-buniek pankreasu, s nutnosťou inzulínovej liečby. Často vzniká v detstve.
Diabetes 2. typu – je najčastejším typom, vyvíja sa v dôsledku inzulínovej rezistencie a neschopnosti beta-buniek pankreasu produkovať dostatok inzulínu. Riziko vzniku tohto typu cukrovky rastie s nadhmotnosťou, obezitou, sedavým životným štýlom a nezdravou stravou.
Špecifické typy diabetu – sú spôsobené genetickými a inými poruchami pankreasu.
Gestačný diabetes – sa objavuje počas gravidity a zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu neskôr v živote ženy.
Príznaky diabetu môžu zahŕňať častý smäd, časté močenie, únavu, náhly úbytok hmotnosti, zápach dychu po acetóne, pomalé hojenie rán a iné.
Rizikové faktory diabetu 2. typu
Hlavnými rizikovými faktormi diabetu 2. typu sú:
- nadhmotnosť a obezita (najmä viscerálna obezita);
- fyzická nečinnosť;
- genetické predispozície (diabetes u príbuzných prvého stupňa);
- vysoký krvný tlak a nezdravé hladiny cholesterolu v krvi;
- prediabetes (zvýšená hladina cukru v krvi, nalačno) a ďalšie metabolické poruchy.
Prevencia diabetu 2. typu
Zdravým životným štýlom sa vo veľkej miere dá predchádzať diabetu 2. typu, pričom hlavné preventívne opatrenia zahŕňajú oblasti, ako:
- zdravá strava – bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a potraviny s vysokým obsahom vlákniny, čo pomáha regulovať hmotnosť a znižuje riziko diabetu. Odporúčanými potravinami sú napríklad paradajky, listová zelenina, strukoviny, celozrnné produkty, zdravé tuky a ryby. Obmedziť v príjme by sa mali sladené nápoje, biele pečivo a rafinovaný cukor. Z diétneho hľadiska je možné odporúčať stredomorskú a DASH diétu. Sú ideálne pre prevenciu diabetu a zníženie rizika srdcovo-cievnych chorôb;
- pravidelný pohyb na dennej báze (aspoň 10 000 krokov/deň alebo iná forma aktivity) pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a zvyšovať citlivosť tkanív na inzulín. Aeróbne aktivity (plávanie, chôdza, beh) a silový tréning zlepšujú metabolické zdravie;
- minimalizácia sedavého spôsobu života, resp. pravidelné prerušovanie dlhodobého sedenia (každých 30 minút) znižuje riziko chronických ochorení. Vytrvalostná aktivita (aspoň 150 minút týždenne) môže znížiť riziko diabetu až o 60 %;
- redukcia telesnej hmotnosti o 7 – 10 % pri nadhmotnosti, obezite významne znižuje riziko diabetu u osôb s prediabetom, zlepšuje citlivosť tkanív na inzulín;
- pravidelné preventívne prehliadky aspoň raz za dva roky (vrátane testov krvi) pomáhajú odhaliť zvýšenú hladinu glukózy v krvi a umožniť včasnú liečbu;
- najbezpečnejšie je neužívať alkohol a nefajčiť, v opačnom prípade sa zvyšuje riziko diabetu o 30 – 40 %.
Vďaka týmto jednoduchým zmenám v životnom štýle sa dá efektívne predchádzať rozvoju cukrovky 2. typu a znižovať tak globálny nárast tejto choroby.
Zostavil: Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu