Objavte prednosti štyroch potravín na vianočnom stole - Portál úradov
Vitajte na webovom sídle úradov verejného zdravotníctva
Oznam
Dňa 29.11.2024 (piatok) a 30.11.2024 (sobota) od 7.00 h do 1.12.2024 (nedeľa) do 22.00 h budú prebiehať technické práce, ktoré spôsobia nedostupnosť platobných systémov.
V uvedenom čase nebudú funkčné platobné procesy po podaní spoplatnených služieb, a teda nebudú sa vytvárať a zasielať príkazy na úhradu a nebude dostupná ani platobná brána pre online platbu za tieto služby.
Prípadné úhrady vykonané v dotknutom čase prostredníctvom iných metód (napr. bankovým prevodom) budú spracované až po skončení prác.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Oznam
Dňa 29.11.2024 (piatok) a 30.11.2024 (sobota) od 7.00 h do 1.12.2024 (nedeľa) do 22.00 h budú prebiehať technické práce, ktoré spôsobia nedostupnosť platobných systémov.
V uvedenom čase nebudú funkčné platobné procesy po podaní spoplatnených služieb, a teda nebudú sa vytvárať a zasielať príkazy na úhradu a nebude dostupná ani platobná brána pre online platbu za tieto služby.
Prípadné úhrady vykonané v dotknutom čase prostredníctvom iných metód (napr. bankovým prevodom) budú spracované až po skončení prác.
Za spôsobené obmedzenie sa ospravedlňujeme a ďakujeme za pochopenie.
Najčastejšie vyhľadávané informácie a služby verejného zdravia dôležité pre Vaše podnikanie.
V tejto sekcii nájdete informácie a služby najčastejšie požadované odbornou verejnosťou.
Top aktuality
Späť Objavte prednosti štyroch potravín na vianočnom stole
Na Vianoce si vyberajte z typických potravín, ktoré telu prospievajú, a začleňte ich do svojho jedálnička i v posviatočnom období. Vďaka nenáročným tipom si zároveň môžete osvojiť jednoduché postupy pri príprave či servírovaní, ktoré prospejú vášmu zdraviu i zdraviu vašich najbližších.
- Ryby
Rybie mäso je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Uprednostňujte čerstvé rybie mäso. Ryby rozmrazujte v chladničke, následne ich spracujte a ihneď spotrebujte. Rozmrazené mäso už nezmrazujte späť. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj pečenie. Ak už vyprážate, dbajte na to, aby ste potraviny vypražili nie do hneda, ale do zlatista. Olej neprepaľujte.
- Med
Kvalitný med obsahuje minerály – železo, meď, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. Je vhodné ho konzumovať počas zimných mesiacov, pretože posilňuje imunitu. Vďaka 70- až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu.
- Cesnak
Cesnak obsahuje alicín, ktorý podporuje ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami, priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
- Kyslá kapusta
Kyslá kapusta obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Kyslá kapusta je bohatá na betakarotén, vitamín C, minerálne látky – draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo.
Tipy pre zdravší sviatočný stôl
K sviatočnému stolu síce obvykle patrí hojnosť, no nemala by byť na úkor vášho zdravia. Skúste preto tento rok urobiť niekoľko menších či väčších zmien pri príprave či servírovaní obľúbených jedál:
- Čím menej druhov vianočných sladkostí a koláčov napečiete a nakúpite, tým menej pokušení na vás bude číhať.
- Namiesto ťažkých krémových zákuskov zvoľte zdravšie druhy, napríklad ovocné či tvarohové. Jeden z plánovaných vianočných koláčov môžete nahradiť ovocným šalátom.
- Tradičné sladké recepty je možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky vyskúšajte napríklad špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú.
- Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím.
- Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte, soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
- Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom.
- Ak sú v recepte suroviny, ktoré už v sebe obsahujú cukor (napríklad piškóty, jablká alebo čokoládovú polevu), znížte množstvo pridaného cukru v recepte.
- Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo iný nesladený nápoj.
- Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa. Do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.
- Uprednostnite orechy nepražené a nesolené.
- Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú s obsahom kakaa vyšším ako 70 %.
- Koláčik neskoro večer nie je vhodný. Dajte si ho radšej cez deň, keď ho ešte máte šancu spáliť fyzickou aktivitou.
Počas sviatkov nezabúdajte na pravidelný pohyb
Počas sviatočných dní neprepadnite úplne lenivosti. Ak ich netrávite na horách, vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou, či už s rodinou, s priateľmi, so psíkom, alebo hrou s deťmi na čerstvom vzduchu. Hodinka pohybu denne pomôže tráveniu a zlepší náladu.
Úrad verejného zdravotníctva SR
Aktuality
Oblasti verejného zdravia a radiačnej ochrany
Poslaním verejného zdravotníctva je ochrana, podpora a rozvoj verejného zdravia. Napĺňanie svojho poslania realizuje prostredníctvom 8 doleuvedených odborných oblastí.
Prenosné ochorenia a ich monitoring, analýza epidemiologickej situácie, preventívne a represívne opatrenia na predchádzanie vzniku a šíreniu ochorení, nemocničné nákazy, očkovanie a ďalšie súvisiace aktivity
Bezpečnosť a hygiena potravín a výživových doplnkov, správna výživa obyvateľstva, dojčenecká výživa, bezpečnosť kozmetických výrobkov, riziká pesticídov a prípravkov ochrany rastlín
Zdravotný stav a uvedomenie obyvateľstva, opatrenia pre zdravý životný štýl, sledovanie rizíkových faktorov, programy a projekty podpory zdravia, poradenské centrá zdravia pre občanov
Rozvoj a zlepšovanie zdravia mladej generácie, hygiena pre životné a pracovné podmienky detí a mládeže, hodnotenie zdravotných rizík, ochrana pred poškodeniami zdravia
Hygiena životného prostredia, pitná voda, voda na kúpanie, fyzikálne, chemické a biologické faktory, hygiena zariadení, pri ktorých dochádza ku kontaktu s ľudským telom, pohrebníctvo
Ochrana zdravia pri práci, výkon štátneho zdravotného dozoru, rizikové práce, prevencia ochorení z vplyvu pracovných podmienok, rozhodovanie v oblasti pracovnej zdravotnej služby
Diagnostika biologického materiálu, analýzy chemických, biologických, mikrobiologických faktorov a fyzikálnych faktorov životného a pracovného prostredia
Ochrana zdravia pracovníkov, pacientov a obyvateľov pred nepriaznivými účinkami ionizujúceho žiarenia, štátny dozor v oblasti radiačnej ochrany, špecializované analýzy a merania
Regionálne úrady
undefined
-miestaundefined
Zvoľte kategóriu
Skryť filterZoznam úradov verejného zdravotníctva
- Úrad verejného zdravotníctva SR (úrad s celoslovenskou pôsobnosťou)
Bratislavský kraj
- Bratislava (okresy Bratislava I. - V., Malacky, Pezinok a Senec)
Banskobystrický kraj
- Banská Bystrica (okresy Banská Bystrica a Brezno)
- Lučenec (okresy Lučenec a Poltár)
- Rimavská Sobota (okresy Rimavská Sobota a Revúca)
- Veľký Krtíš (okres Veľký Krtíš)
- Zvolen (okresy Zvolen, Detva a Krupina)
- Žiar nad Hronom (okresy Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom)
Košický kraj
- Košice (okresy Košice I - IV a Košice - okolie)
- Michalovce (okresy Michalovce a Sobrance)
- Rožňava (okres Rožňava)
- Spišská Nová Ves (okresy Spišská Nová Ves a Gelnica)
- Trebišov (okres Trebišov)
Nitriansky kraj
- Nitra (okresy Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce)
- Komárno (okres Komárno)
- Levice (okres Levice)
- Nové Zámky (okres Nové Zámky)
- Topoľčany (okres Topoľčany)
Prešovský kraj
- Prešov (okresy Prešov a Sabinov)
- Bardejov (okres Bardejov)
- Humenné (okresy Humenné, Medzilaborce a Snina)
- Poprad (okresy Poprad, Kežmarok a Levoča)
- Stará Ľubovňa (okres Stará Ľubovňa)
- Svidník (okresy Svidník a Stropkov)
- Vranov nad Topľou (okres Vranov nad Topľou)
Trnavský kraj
- Trnava (okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany)
- Galanta (okres Galanta)
- Dunajská Streda (okres Dunajská Streda)
- Senica (okresy Senica a Skalica)
Trenčiansky kraj
- Trenčín (okresy Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava)
- Považská Bystrica (okresy Považská Bystrica, Púchov, Ilava)
- Prievidza (okresy Prievidza a Partizánske)
Žilinský kraj
- Žilina (okresy Žilina a Bytča)
- Čadca (okresy Čadca a Kysucké Nové Mesto)
- Dolný Kubín (okres Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo)
- Liptovský Mikuláš (okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok)
- Martin (okresy Martin a Turčianske Teplice)