Aktuality

Späť Správa z kontrol nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2024 v Bratislavskom kraji

V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a vo veci výkonu úradnej kontroly potravín podľa § 23 ods. 2. písm. a) zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov v prevádzkarňach verejného stravovania vrátane výroby zmrzliny vykonali odborní pracovníci RÚVZ Bratislava 220 kontrol v prevádzkach s výrobou a/alebo predajom nebalenej zmrzliny.

Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii  a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny. 

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili:
•    nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke;
•    používanie surovín/polotovarov/potravín po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti;
•    nesprávne označenie predávanej zmrzliny – chýbajúca informácia pre spotrebiteľa (azofarbivá, alergény);
•    overenie doby predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení;
•    odobratie a odloženie vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín;
•    nedostatky v prevádzkovej hygiene (nezabezpečenie WC pre konzumentov).

Na mikrobiologické vyšetrenie bolo odobratých 140 vzoriek zmrzlín, z toho 4 vzorky nevyhoveli požiadavkám platnej legislatívy, zo 42 odobratých vzoriek na chemickú analýzu na zistenie prítomnosti syntetických farbív nevyhoveli 3 vzorky. 

V prípade zistených nedostatkov bolo uložených 10 opatrení na mieste, 10 blokových pokút v celkovej výške 1700 € a voči zodpovedným prevádzkovateľom zariadení budú začaté 2 správne konania s navrhovanou sumou sankcií 1500 €. 

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zaznamenali nárast nedostatkov v nedostatočnom označení zmrzlín. Prevádzky ponúkali naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom. Pri manipulácii so zmrzlinami boli používané jednorazové ochranné rukavice. V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná a odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná. 

Mgr. Eva Fitzová, MPH 
regionálna hygienička