Európsky deň ústneho zdravia - RUVZCA
Informácie s cieľom podpory zdravia
Späť Európsky deň ústneho zdravia
Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 12. september za Európsky deň ústneho zdravia, ktorý sa koná každoročne 12. septembra už od roku 1990.
Takmer 100% dospelej populácie má aspoň jeden zubný kaz, takisto nezaostávajú ani deti v školskom veku, u ktorých sa zubný kaz vyskytuje v 60-90%.
Ústne zdravie je kľúčovým aspektom celkového zdravia a pohody. Zahŕňa nielen zdravé zuby a ďasná, ale aj starostlivosť o jazyk, sliznicu a celú ústnu dutinu. Zanedbanie ústnej hygieny môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ktoré ovplyvňujú nielen ústa, ale aj celé telo. Zanedbaná ústna hygiena môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú zubné kazy, parodontitída a dokonca aj systémové ochorenia. Príčina týchto ochorení spočíva väčšinou v nedostatočnej, nedôslednej alebo nepravidelnej domácej ústnej hygiene. Z toho dôvodu sú prevencia a dodržiavanie optimálnej orálnej hygieny zásadné a pomáhajú predchádzať vzniku spomínaných ochorení.
Ústna hygiena sa delí na individuálnu, ktorú vykonávame sami, a profesionálnu, ktorú zabezpečuje odborník, najčastejšie dentálna hygienička alebo dentálny hygienik. Každá z nich má svoj význam a prispieva k celkovému zdraviu ústnej dutiny.
Individuálna ústna hygiena je každodenná starostlivosť, ktorú si vykonávame sami doma. Je základným kameňom zdravia ústnej dutiny a pozostáva z niekoľkých kľúčových krokov:
Zuby je potrebné čistiť 2 až 3-krát denne - kefka by mala byť ideálne mäkká, a rozhodne by ste s ňou na zuby nemali tlačiť. Tvrdosť kefky je vhodné skonzultovať so zubným lekárom alebo dentálnym hygienikom. Na čistenie zubov môžete použiť zubnú pastu. Množstvo, ktoré nanesiete na zubnú kefku, by malo byť vo veľkosti hrášku. Vhodné je používať pasty s obsahom fluoridov. Chránia zuby a odstraňujú nepríjemný zápach z úst. Dôležité je pravidelné a dôsledné mechanické odstraňovanie zubného bakteriálneho plaku, najdôležitejšia je večerná ústna hygiena. Tá je zásadná a mala by byť najdôslednejšia. Avšak ani na ranné čistenie zubov by sa samozrejme nemalo zabúdať a zubný plak by sa mal aj na začiatku dňa čo najviac eliminovať. Dĺžka čistenia by mala byť aspoň 3 minúty.
Čistenie medzizubných priestorov - práve tieto miesta sú náchylnejšie na hromadenie zubného povlaku, čo spôsobuje vznik zubného kameňa a zápal ďasien.
Na odstránenie zvyškov jedla z medzizubných priestorov slúži zubná niť (dentálne špáradlá, šabličky so zubnou niťou) alebo medzizubné kefky - medzizubné kefky sú dostupné v rôznych veľkostiach.
Pečatenie zubov - je jednou z možností prevencie pred zubným kazom. Pečatenie je preventívna a hlavne neinvazívna procedúra, pri ktorej sa zub zaleje ochranným pečatidlom. Prebieha celkom bezbolestne. Najprv sa dôkladne vyčistí žuvacia plocha zuba. Následne sa na pár sekúnd aplikuje na žuvaciu plochu kyselina fosforečná, ktorá zabezpečí spojenie skloviny s pečatiacou hmotou. Pečatia sa zuby, ktoré majú na povrchu ryhy či jamky. Sú to prvé trvalé stoličky, črenové zuby a druhé trvalé stoličky. Môžu sa pečatiť tiež mliečne stoličky. Zub napadnutý zubným kazom už ale pečatiť nemožno. Pečatidlo bráni vzniku zubného kazu na žuvacej plôške, ale nie v medzizubných priestoroch. Preto je veľmi dôležité aj naďalej dodržiavať správnu techniku čistenia zubov a medzizubných priestorov.
Dôležitá je však nielen správna ústna hygiena, ale aj stravovacie návyky.
Najväčším nepriateľom zubov sú sacharidy, najviac škodí konzumácia jednoduchých cukrov ako sú napr. sladkosti, čokoláda, sušienky, koláče a pod., nie úplne vhodné sú tiež citrusové plody ako citróny, grapefruity či pomaranče, obsahujú kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Zďaleka by ste sa mali vyhýbať aj šumivým nealkoholickým nápojom, sladkým limonádam a džúsom. Najlepšie je ich nahradiť čistou vodou, čajom alebo koncentrovanými ovocnými alebo zeleninovými šťavami.
Nie všetky potraviny sú pre zuby škodlivé. Niektoré môžu dokonca podporovať zdravie ústnej dutiny. Potraviny bohaté na vápnik, ako sú mliečne výrobky (mlieko, syr, jogurt), posilňujú zubnú sklovinu a chránia zuby pred eróziou. Vláknité potraviny ako mrkva, jablká a zeler môžu prirodzene čistiť zuby tým, že stimulujú produkciu slín, čo pomáha neutralizovať kyseliny a odplavovať zvyšky jedla z úst.
Správna ústna hygiena a vyvážené stravovacie návyky idú ruka v ruke pri udržiavaní zdravých zubov a ďasien. Obmedzenie príjmu sacharidov, najmä jednoduchých cukrov, a kyslých potravín, spolu s pravidelným čistením zubov a preventívnymi prehliadkami, u zubného lekára, ktorú môže každý dospelý absolvovať bezplatne raz ročne zo zdravotného poistenia (detská populácia má nárok na tento úkon dvakrát ročne). Zubné prehliadky výrazne prispievajú k prevencii zubných a ďasnových ochorení.
Prevenciou zdravého chrupu sa zaoberá aj Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci, a to formou prednášok a besied pre žiakov 1. ročníka základných škôl a deti z materských škôl. Prednášky sú zamerané na edukáciu správneho čistenia chrupu. O možnostiach a témach prednášok je možné sa informovať na tel. č. 041/4302618, prípadne e-mailom na ca.vkz@uvzsr.sk.
Zdroj: https://www.uvzsr.sk/web/uvz, https://lekar.sk/, https://www.profimed.eu/
Mgr. RNDr. Xénia Lukáčová, MPH, MHA
regionálna hygienička
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu