Informácie s cieľom podpory zdravia

Späť Pozor na infekciu vyvolanú kampylobakterom!

Teplé letné dni sú ideálny čas na záhradnú oslavu v kruhu rodiny a priateľov s dobrým jedlom na stole. Nepríjemnosťou je, ak sa o pár hodín alebo dní objavia zdravotné problémy.
Príčinou môže byť jedna z najčastejších nákaz prenášaných potravinami, ktorej výskyt je najvyšší práve v letnom období - Kampylobakterióza.

Kampylobakterióza je infekčné, hnačkovité ochorenie, ktoré je spôsobené baktériou Campylobacter.
Najznámejšie typy sú Campylobacter jejuni a Campylobacter coli.
Tieto baktérie sa bežne nachádzajú v črevách domácich aj voľne žijúcich zvierat.
Ochorenie sa prenáša na človeka zo zvieraťa, rovnako ako salmonelóza, a preto sa zaraďuje medzi zoonózy.

Príznaky ochorenia: vodnaté hnačky (s prímesou krvi/hlienu) trvajúce niekoľko dní, bolesť brucha, kŕče, nevoľnosť, vracanie, horúčka, bolesť hlavy a svalov. Prejavia sa 1 až 7 dní po skonzumovaní kontaminovaného jedla.

Ako sa môžeme nakaziť:

  • konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne upraveného kuracieho mäsa, hovädzieho mäsa, z morských plodov a ich výrobkov,
  • konzumáciou surových alebo mierne uvarených jedál (šaláty, ovocie, zelenina),
  • konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov,
  • nedodržiavaním hygienických pravidiel pri manipulácii s potravinami – tzv. krížová kontaminácia – kedy sa baktérie prítomné na nástrojoch, znečistených povrchoch a v surových potravinách dostanú do hotových / umytých potravín prípadne na čisté povrchy,
  • konzumáciou neupravenej vody,
  • kontaktom so zvieratami (najmä hydina, ošípané, hovädzí dobytok, hlodavce, mačky, psy) alebo ich okolím (klietky, nádrže, chlievy, stajne a stodoly).

Ochorenie zväčša prebieha bez komplikácií, lieči sa v domácom prostredí. Základom liečby je pokoj na lôžku a dostatočný príjem tekutín. V prípade, ak sa zdravotný stav nezlepšuje, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Komplikovaný priebeh ochorenia hrozí u malých detí a starších ľudí, kedy ochorenie môže spôsobiť dehydratáciu alebo iné komplikácie, napr. syndróm dráždivého čreva, artritída alebo Guillain-Barrého syndróm.

Zásady predchádzania vzniku ochorenia sú rovnaké ako pri iných alimentárnych nákazách. Veľmi dôležité je dodržiavať základné hygienické zásady a správne postupy pri príprave jedál:

  • dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou vždy pred, počas a po príprave jedla, tiež po kontakte so zvieratami,
  • na manipuláciu so surovým mäsom (vrátane hydiny, morských plodov a hovädzieho mäsa) používajte samostatné kuchynské náradie, a to dosku na krájanie, nôž, vidličku a iné,
  • na manipuláciu s čerstvým ovocím a zeleninou a inými potravinami používajte taktiež samostatné kuchynské náradie,
  • kuchynské náradie riadne vyčistite čistiacim prípravkom a horúcou vodou,
  • potraviny pripravujte pri správnej teplote a dostatočne dlho, hydinu a výrobky obsahujúce hydinu (napr. párky) sa odporúčajú pripravovať pri teplote nad 75°C,
  • potraviny skladujte v chladničke
  • zabráňte krížovej kontaminácii - surové potraviny uchovávajte oddelene od hotových jedál,
  • zabráňte kontaktu domácim zvieratám s miestom, kde pripravujete a manipulujete s potravinami,
  • zabráňte kontaminácii potravín hmyzom,
  • konzumujte len pasterizované mlieko a mliečne výrobky,
  • na konzumáciu, na prípravu jedla a na umývanie používajte iba bezpečnú, nezávadnú vodu.

Ďalšie informácie o kampylobakterióze nájdete na webovom sídle Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/kampylobakterioza
V súvislosti s infekčnými ochoreniami je v prípade záujmu o poradenstvo možné kontaktovať
oddelenie epidemiológie, tel. č.: 041/4302660-61, e-mail: ca.epid1@uvzsr.sk

Zdroj:, CDC, ŠVPS SR, ÚVZ SR, WHO

 

Mgr. RNDr. Xénia Lukáčová, MPH, MHA
regionálna hygienička
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
Pripravilo: Oddelenie epidemiológie