Aktuality

Späť 4. február - Svetový deň boja proti rakovine

4. február - Svetový deň boja proti rakovine

 

RIZIKOVÉ FAKTORY VPLÝVAJÚCE NA VZNIK RAKOVINY

NEOVPLYVNITEĽNÉ

  • Vek
  • Životné prostredie
  • Genetika

OVPLYVNITEĽNÉ

  • Fyzická inaktivita a obezita
  • Fajčenie, vrátane pasívneho
  • Častý či nárazový príjem alkoholu
  • Častá konzumácia červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom cukru alebo soli 

PREVENCIA  VZNIKU  RAKOVINY

  • Pravidelný pohyb a aktívny životný štýl, udržiavanie primeranej hmotnosti
  • Znížený príjem živočíšnych tukov, zvýšený príjem zeleniny a ovocia, strukovín, celozrnných výrobkov, červené mäso má byť doplnkom pestrej rastlinnej stravy, nie základ jedálnička
  • Ochrana pokožky pred slnečným žiarením
  • Minimálny príjem alkoholu
  • Vyhýbanie sa tabaku a miestam, kde hrozí pasívne fajčenie
  • Absolvovanie preventívnych prehliadok

SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI RAKOVINE 1

SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI RAKOVINE 2

SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI RAKOVINE 3