Aktuality

Späť Náš tip na štedrovečerné menu: zdravé a chutné

Je zdravé, chutné a zachováva sviatočný charakter Vianoc. Nechajte sa inšpirovať naším štedrovečerným menu, ktoré zohľadňuje rovnováhu medzi tradičnými jedlami a zdravším prístupom.

Šošovicová polievka s bylinkami

Šošovica symbolizuje hojnosť a je bohatá na bielkoviny a vlákninu.

Ingrediencie:

  • 200 g šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Mrkva a zeler
  • Bobkový list, tymian, čierne korenie
  • Olivový olej
  • Vývar (zeleninový alebo domáci)

Postup:

  1. Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler.
  2. Pridajte prepláchnutú šošovicu, zalejte vývarom, pridajte korenie a bobkový list.
  3. Varte do zmäknutia, na záver dochuťte bylinkami.

Pečený kapor na citróne s bylinkami (alternatíva: filety z lososa)

Tradičný kapor je ľahko stráviteľný a pečenie je zdravšia verzia než vyprážanie.

Ingrediencie:

  • Filety z kapra (alebo lososa)
  • Citrón
  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, rozmarín)
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie

Postup:

  1. Filety osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  2. Posypte bylinkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre na 180 °C asi 25 minút.

Zemiakový šalát bez majonézy

Ingrediencie:

  • Varené zemiaky
  • Nakladané uhorky, hrášok, mrkva
  • Jogurt (grécky) alebo kyslá smotana
  • Horčica, soľ, korenie

Postup:

  1. Zemiaky a zeleninu nakrájajte na malé kocky.
  2. Primiešajte jogurt, horčicu a dochuťte podľa potreby.

Medovníky s celozrnnou múkou a medom

Zdravšia verzia tradičných medovníkov s nižším obsahom cukru.

Ingrediencie:

  • 200 g celozrnnej múky
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g medu
  • 1 vajce
  • 50 g kokosového oleja
  • Prášok do pečiva, škorica, klinčeky, zázvor

Postup:

  1. Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho odležať aspoň 2 hodiny.
  2. Vyvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte na 180 °C 8 – 10 minút.

Bylinkový punč
Ingrediencie:

  • Čaj (šípkový alebo ibištekový)
  • Pomaranč, citrón
  • Med alebo javorový sirup
  • Klinčeky, škorica

Postup:

  1. Uvarte čaj, pridajte plátky ovocia a koreniny. Sladte medom podľa chuti.