Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave (RÚVZ TT)

má územnú pôsobnosť pre okresy Trnava, Hlohovec a Piešťany.

Je orgánom verejného zdravotníctva pre Trnavský kraj. Ako orgán verejného zdravotníctva v krajskom sídle odborne a metodicky vedie a koordinuje činnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Trnavskom kraji a zabezpečuje pre ne laboratórne činnosti a diagnostiku.

RÚVZ TT je rozpočtová organizácia, ktorá je finančnými vzťahmi napojená na rozpočet ministerstva zdravotníctva, riadi a za jeho činnosť zodpovedá regionálny hygienik, ktorý je zároveň aj generálnym tajomníkom služobného úradu.

Regionálnym hygienikom je Mgr. Tomáš Hauko, MPH.

Aktuality

Späť Novela zákona, ktorá sa týka odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu

Dňa 28.11.2024 bol uznesením NR SR č. 695 schválený poslanecký návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona bola dňa 17.12.2024 vyhlásená v Zbierke zákonov, čo znamená, že je od tohto dňa účinná.
Podľa § 16 ods. 40 druhej vety novely zákona č. 355/2007 Z. preukazovanie odbornej spôsobilosti podľa predchádzajúcej vety sa nevzťahuje na osobu, ktorá vykonáva pomocné práce pri činnostiach uvedených v § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z., t.j. ktorá vykonáva pomocné práce pri epidemiologicky závažných činnostiach pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Hoci novela zákona č. 355/2007 Z. z. vymedzuje výnimky, chýba upresnenie, čo sa rozumie pod pomocnými prácami.
S cieľom zabezpečenia jednotného postupu do času prijatia novely vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z. uvádzame nasledovný zoznam pomocných prác, pri ktorých nie je nutné preukázať odbornú spôsobilosť:
1.    upratovacie práce vrátane dezinfekcie priestorov a vybavenia prevádzkarne potravinárskeho podniku,
2.    manipulácia s odpadom, hrubá príprava surovín, vrátane čistenia, šúpania, rezania, krájania surovín v rámci odčlenenej nečistej zóny od čistej zóny prevádzkarne potravinárskeho podniku na základe zásad HACCP,
3.    nakladanie, vykladanie, naskladňovanie, vyskladňovanie, dokladanie balených potravín v priestoroch prevádzkarne potravinárskeho podniku,
4.    práca s elektronickou registračnou pokladnicou pri predaji potravín,
5.    balenie balených potravín do sekundárneho obalu, etiketovanie zabalených potravín.
Zároveň uvádzame, že priamo v novele zákona č. 355/2007 Z. z. sa zavádza aj výnimka „Odbornú spôsobilosť na činnosti uvedené v § 15 ods. 2 písm. c) nepreukazuje osoba vykonávajúca prepravu balených potravín a pokrmov.“. Táto sa vzťahuje na fyzické osoby, fyzické osoby-podnikajúce aj právnické osoby.
Podrobnejší text k novele zákona, ktorá sa týka odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu