Aktuality

Späť Hviezdami vianočného stola sú tradičné potraviny plné živín

Už počas sviatkov môžete urobiť prvé kroky k lepším stravovacím návykom. Vyberte si z typických potravín tie, ktoré telu prospievajú a začleňte ich do svojho jedálnička i v posviatočnom období. Vďaka nenáročným tipom si zároveň môžete osvojiť jednoduché postupy pri príprave či servírovaní, ktoré prospejú vášmu zdraviu i zdraviu vašich najbližších.

Prednosti štyroch sviatočných potravín

Tradičným vianočným jedlom sú ryby. Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj grilovanie či pečenie.

Prečo neodporúčame “klasické” vyprážanie? Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Znížiť ho môžete správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista.

Okrem rýb patria ku klasickým vianočným surovinám napríklad aj med, cesnak a kyslá kapusta.

Med obsahuje minerály – železo, meď, mangán, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. Vďaka 70- až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu.

Cesnak obsahuje alicín, ktorý priaznivo vplýva na ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami, priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi.

Kyslá kapusta obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Kyslá kapusta je bohatá na betakarotén, vitamín C, minerálne látky – draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo.

Tipy pre zdravší sviatočný stôl

K sviatočnému stolu síce obvykle patrí hojnosť, no nemala by byť na úkor vášho zdravia. Skúste preto tento rok urobiť niekoľko menších či väčších zmien pri príprave či servírovaní obľúbených jedál:

 

  • Čím menej druhov vianočných sladkostí a koláčov napečiete a nakúpite, tým menej pokušení na vás bude číhať.
  • Namiesto ťažkých krémových zákuskov zvoľte zdravšie druhy, napríklad ovocné či tvarohové.
  • Tradičné sladké recepty je možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky vyskúšajte napríklad špaldovú, pohánkovú, alebo celozrnnú pšeničnú.
  • Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím.
  • Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte, odporúčané denné množstvo je najviac päť gramov soli v strave (približne jedna čajová lyžička). Soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
  • Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom.
  • Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor (napríklad piškóty, jablká alebo čokoládovú polevu), znížte množstvo pridaného cukru v recepte.
  • Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo čistú vodu.
  • Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.
  • Uprednostnite orechy nepražené a nesolené.
  • Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú.

Úrad verejného zdravotníctva SR