Informácia pre verejnosť: Novela zákona, ktorá sa týka odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu - Portál úradov
Aktuality
Späť Informácia pre verejnosť: Novela zákona, ktorá sa týka odbornej spôsobilosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín a pokrmov do obehu
Dňa 28.11.2024 bol uznesením NR SR č. 695 schválený poslanecký návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona bola dňa 17.12.2024 vyhlásená v Zbierke zákonov, čo znamená, že je od tohto dňa účinná.
Podľa § 16 ods. 40 druhej vety novely zákona č. 355/2007 Z. preukazovanie odbornej spôsobilosti podľa predchádzajúcej vety sa nevzťahuje na osobu, ktorá vykonáva pomocné práce pri činnostiach uvedených v § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z., t.j. ktorá vykonáva pomocné práce pri epidemiologicky závažných činnostiach pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov. Hoci novela zákona č. 355/2007 Z. z. vymedzuje výnimky, chýba upresnenie, čo sa rozumie pod pomocnými prácami.
S cieľom zabezpečenia jednotného postupu do času prijatia novely vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z. uvádzame nasledovný zoznam pomocných prác, pri ktorých nie je nutné preukázať odbornú spôsobilosť:
- upratovacie práce vrátane dezinfekcie priestorov a vybavenia prevádzkarne potravinárskeho podniku,
- manipulácia s odpadom, hrubá príprava surovín, vrátane čistenia, šúpania, rezania, krájania surovín v rámci odčlenenej nečistej zóny od čistej zóny prevádzkarne potravinárskeho podniku na základe zásad HACCP,
- nakladanie, vykladanie, naskladňovanie, vyskladňovanie, dokladanie balených potravín v priestoroch prevádzkarne potravinárskeho podniku,
- práca s elektronickou registračnou pokladnicou pri predaji potravín,
- balenie balených potravín do sekundárneho obalu, etiketovanie zabalených potravín.
Zároveň uvádzame, že priamo v novele zákona č. 355/2007 Z. z. sa zavádza aj výnimka „Odbornú spôsobilosť na činnosti uvedené v § 15 ods. 2 písm. c) nepreukazuje osoba vykonávajúca prepravu balených potravín a pokrmov.“. Táto sa vzťahuje na fyzické osoby, fyzické osoby-podnikajúce aj právnické osoby.
Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín,
obalových materiálov a kozmetických výrobkov ÚVZ SR