Pýtate sa, my odpovedáme: Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom vedeli? - Portál úradov
Aktuality
Späť Pýtate sa, my odpovedáme: Môžu sa múčne červy pridávať do potravín bez toho, aby sme o tom vedeli?
Múčne červy sú hovorovým označením lariev múčiara obyčajného. Ide teda o hmyz.
Použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované: hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.
Nové potraviny, ktoré sú povolené na umiestnenie na trh v Európskej únii, vedie a aktualizuje Európska komisia v Únijnom zozname nových potravín (zoznam je na konci tohto príspevku) a od 10. februára 2025 k nim pribúda aj nová forma lariev múčiara obyčajného. Konkrétne ide o prášok z celých lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor) ošetreného UV žiarením (teda na únijný zoznam sa pridala iba nová forma hmyzu, nie jeho nový druh).
Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín, ako sú napr. chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty.
Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny. Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 g potraviny a iné.
Ako budem vedieť, v ktorej potravine sa nachádza hmyz?
Tak ako pri doteraz povolených druhoch nových potravín, aj v prípade prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením platí pre výrobcov povinnosť uviesť túto prísadu na obale. Stanovený je aj presný názov, ktorý musia použiť: “prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením”.
Rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie ako nové potraviny.
Je použitie hmyzu v potravinách bezpečné?
Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu.
Hmyz v potravinách však môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a na roztoče. Táto informácia sa tiež musí povinne uviesť na výrobku, a to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek alebo, ak nie je uvedený zoznam zložiek, v tesnej blízkosti názvu potraviny.
Viac informácií o nových potravinách v EÚ nájdete na stránke ÚVZ SR.
Aké druhy hmyzu sú zaradené v Únijnom zozname nových potravín?
V Únijnom zozname nových potravín sú napríklad uvedené
- sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný),
- mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý),
- sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový),
- mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový).
Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín, obalových materiálov a kozmetických výrobkov ÚVZ SR