ÚVZ SR: „Vianočné“ potraviny - bezpečné skladovanie a konzumácia - Portál úradov
Tlačové správy
Späť ÚVZ SR: „Vianočné“ potraviny - bezpečné skladovanie a konzumácia
Počas Vianoc je v domácnostiach na výber z viac druhov jedál ako obvykle. Ich nesprávne skladovanie však môže znamenať zdravotné riziko. ÚVZ SR prináša stručný prehľad odporúčaného spôsobu uskladnenia potravín, ktoré sa na sviatočných stoloch objavujú najčastejšie.
Manipulácia a uskladňovanie potravín
Kvalita a zdravotná bezpečnosť potravín závisia vo veľkej miere od správneho postupu pri uskladňovaní.
V prípade potravín (najmä však tých, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze) je dôležité vždy dodržiavať dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti a konkrétne podmienky skladovania uvedené v označení týchto potravín. Potraviny, ktoré prekročili najmä dátum spotreby, prípadne majú zmenený vzhľad, vôňu, atď., je potrebné priebežne odstraňovať z chladničky a z domácnosti.
Kvalita a bezpečnosť polotovarov, rozpracovaných pokrmov a hotových pokrmov závisia jednak od konkrétneho druhu potraviny, zloženia, podmienok a času uchovávania pri vhodnej teplote. Odporúča sa skladovanie v chlade (0 - 4˚C). Uvádzame niekoľko príkladov optimálneho skladovania vybraných potravín:
- Nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení orig. obalu majonéz, studených omáčok, dresingov- pri teplote 0 - 4 ˚C do 48 hodín
- Šalát (cestovinový, zeleninový...)- pri teplote 0- 4 ˚C do 12 hodín
- Studená kuchyňa (chlebíčky, bagety, misy...)- pri teplote 0- 4 ˚C do 6 hodín, pri teplote 5- 8 ˚C do 3 hodín
- Zákusky (zdobené, plnené krémom a šľahačkou)- pri teplote 0- 4 ˚C do 24 hodín, pri teplote 5- 8 ˚C do 12 hodín
Zohrievanie jedla
Pred konzumáciu potravín, ktoré boli už uvarené a uchované v chladničke (pokiaľ nejde o pokrmy podávané v studenom stave) je potrebné ich znovu riadne zohriať (napr. polievky, mäso, omáčky a pod. na T 80 °C po čas 2- 3 sek za dôkladného premiešania). Ak máme v chladničke uskladnené väčšie množstvo pokrmu (potraviny), odporúča sa odobrať len také množstvo, ktoré sa po zohriatí celé skonzumuje.
Zdravotné riziká
Pri nedodržaní správneho skladovania, najmä potravín, rozpracovaných alebo hotových pokrmov, ktoré si vyžadujú chladenie, môže dôjsť k nadmernému pomnoženiu mikroorganizmov a plesní. Tie nie vždy spôsobia viditeľné zmyslové zmeny potraviny, avšak môžu byť pre ľudský organizmus nebezpečné. Pri konzumácii takejto potraviny môže dôjsť k rôznym tráviacim ťažkostiam, napr. k nevoľnosti, zvracaniu, hnačkám a pod.
„Zdravé Vianoce“
10 tipov na zdravšie stravovanie počas sviatkov:
- popri tradičných vianočných jedlách sa snažte konzumovať rozmanité potraviny (znížiť prívod živočíšnych tukov – skrytých v potravinách),
- znížte prívod kuchynskej soli na 5g/denne,
- jedzte veľa ovocia a zeleniny, zemiakov a strukovín (400 g/denne),
- jedzte primerane, pravidelne menšie porcie 4 – 5 krát denne,
- namiesto vyprážania potraviny napr. pečte, grilujte a varte vo vode alebo v pare, pričom zníži aj príjem potravín, ktoré obsahujú viac tuku,
- všímajte si viac výživové informácie na obaloch potravín, aby ste zistili, z čoho sú zložené,
- pite veľa tekutín (voda),
- obmedzte dennú konzumáciu alkoholu, napr. najviac na 3 jednotky u mužov a 2 jednotky u žien a mužov s menšou hmotnosťou,
- kontrolujte pravidelne a udržiavajte si telesnú hmotnosť (počas sviatkov je u väčšiny ľudí zvýšený energetický príjem (viac skonzumovaného jedla), preto by sme mali rovnomerne zvýšiť aj fyzickú aktivitu. Stačí 30 minút denne, šport alebo aj dlhšie prechádzky a Vianoce by ste mali prežiť v plnej kondícii),
- neexistujú žiadne „dobré“ a „zlé“ potraviny – platí však vždy zásada mierneho množstva.
Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH, MHA, v. r.
hlavný hygienik Slovenskej republiky