Aktuality

Back Správa z kontrol nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2023 v Bratislavskom kraji

Správa z kontrol nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2023 v Bratislavskom kraji


V nadväznosti na povinnosti vyplývajúce orgánom verejného zdravotníctva podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a vo veci výkonu úradnej kontroly potravín podľa § 23 ods. 2. písm. a) zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov v prevádzkarňach verejného stravovania vrátane výroby zmrzliny vykonali odborní pracovníci RÚVZ Bratislava 193 kontrol v prevádzkach s výrobou a/alebo predajom nebalenej zmrzliny.
Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny.
Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili:
• nedodržanie osobnej hygieny zamestnancami prevádzky,
• nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín na mikrobiologické a chemické vyšetrenie,
• nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke,
• prekročená doba predaja zmrzliny,
• nepreukázanie pôvodu (vysledovateľnosť) vyrobenej zmrzliny,
• nepredloženie odbornej spôsobilosti zamestnancov prevádzky.
Zo 183 odobratých vzoriek zmrzlín 43 vzoriek nevyhovelo mikrobiologickým a chemickým požiadavkám platnej legislatívy. V prípade zistených nedostatkov bolo uložených 9 blokových pokút v celkovej výške 1400€, 2 opatrenia na mieste a voči zodpovedným prevádzkovateľom predmetných zariadení budú začaté 2 správne konania (s navrhovanou sumou sankcií 1900€).
V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zaznamenali nárast nedostatkov v osobnej hygiene u zamestnancov zariadení s výrobou a/alebo predajom zmrzliny. Prevádzky ponúkajú naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom. Pri manipulácii so zmrzlinami boli používané jednorazové ochranné rukavice. V čase výkonu kontrol bola prevádzková hygiena na požadovanej úrovni. Zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou (alergény). Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná.
Mgr. Eva Fitzová, MPH
regionálna hygienička