Náš tip na štedrovečerné menu: zdravé a chutné - RUVZPO
Aktuality
Back Náš tip na štedrovečerné menu: zdravé a chutné
Published 12/4/24
Je zdravé, chutné a zachováva sviatočný charakter Vianoc. Nechajte sa inšpirovať naším štedrovečerným menu, ktoré zohľadňuje rovnováhu medzi tradičnými jedlami a zdravším prístupom.
Šošovicová polievka s bylinkami
Šošovica symbolizuje hojnosť a je bohatá na bielkoviny a vlákninu.
Ingrediencie:
- 200 g šošovice
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Mrkva a zeler
- Bobkový list, tymian, čierne korenie
- Olivový olej
- Vývar (zeleninový alebo domáci)
Postup:
- Na olivovom oleji orestujte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler.
- Pridajte prepláchnutú šošovicu, zalejte vývarom, pridajte korenie a bobkový list.
- Varte do zmäknutia, na záver dochuťte bylinkami.
Pečený kapor na citróne s bylinkami (alternatíva: filety z lososa)
Tradičný kapor je ľahko stráviteľný a pečenie je zdravšia verzia než vyprážanie.
Ingrediencie:
- Filety z kapra (alebo lososa)
- Citrón
- Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, rozmarín)
- Olivový olej
- Soľ a korenie
Postup:
- Filety osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Posypte bylinkami, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre na 180 °C asi 25 minút.
Zemiakový šalát bez majonézy
Ingrediencie:
- Varené zemiaky
- Nakladané uhorky, hrášok, mrkva
- Jogurt (grécky) alebo kyslá smotana
- Horčica, soľ, korenie
Postup:
- Zemiaky a zeleninu nakrájajte na malé kocky.
- Primiešajte jogurt, horčicu a dochuťte podľa potreby.
Medovníky s celozrnnou múkou a medom
Zdravšia verzia tradičných medovníkov s nižším obsahom cukru.
Ingrediencie:
- 200 g celozrnnej múky
- 100 g hladkej múky
- 100 g medu
- 1 vajce
- 50 g kokosového oleja
- Prášok do pečiva, škorica, klinčeky, zázvor
Postup:
- Zo všetkých ingrediencií vypracujte cesto a nechajte ho odležať aspoň 2 hodiny.
- Vyvaľkajte, vykrajujte tvary a pečte na 180 °C 8 – 10 minút.
Bylinkový punč
Ingrediencie:
- Čaj (šípkový alebo ibištekový)
- Pomaranč, citrón
- Med alebo javorový sirup
- Klinčeky, škorica
Postup:
- Uvarte čaj, pridajte plátky ovocia a koreniny. Sladte medom podľa chuti.