V rámci prevencie a ochrany zdravia detskej populácie vykonávame v období

september - november 2024 (2.etapa)
bezplatné vyšetrenie dusičnanov v potravinách

používaných pri stravovaní detí vo veku  0 - 6 rokov
(detské výživy, prívarky, polievky, čerstvá zelenina, ovocie)

V prípade záujmu nás vopred kontaktujte:
e-mailom:  po.ochap@uvzsr.sk alebo telefonicky na číslo:  051/7580376  

Doručenie vzorky:  RÚVZ so sídlom v Prešove, kancelária - Príjem vzoriek
Množstvo vzorky:  minimálne 100 g
Výsledky budú oznámené podľa požiadaviek zákazníka (e-mailom alebo poštou)

Hlavným zdrojom dusičnanov v potravinách je zelenina  (rýchlená, listová, koreňová, cvikla) a ovocie (banány, jahody).
Dusičnany v nízkych koncentráciách a v neredukujúcom prostredí nie sú nebezpečné. Dusitany sa za normálnych podmienok v zdravých rastlinných produktoch prakticky nevyskytujú. Ak však nastanú chyby v uskladňovaní alebo pri nesprávnej manipulácii s potravinami, môžu vzniknúť vyššie koncentrácie dusitanov po redukcii dusičnanov mikrobiálnou cestou pôsobením enzýmov.
Ako mimoriadne nebezpečné sa z toho hľadiska ukazuje nevhodné uskladňovanie hotových zeleninových pokrmov s vyšším obsahom dusičnanov.

Preto je nevyhnutné, aby zaťaženie potravín určených pre dojčatá a deti bolo čo najmenšie.