Ponuka vyšetrenia dusičnanov v detskej strave 2.etapa - RUVZPO
V rámci prevencie a ochrany zdravia detskej populácie vykonávame v období
september - november 2024 (2.etapa)
bezplatné vyšetrenie dusičnanov v potravinách
používaných pri stravovaní detí vo veku 0 - 6 rokov
(detské výživy, prívarky, polievky, čerstvá zelenina, ovocie)
V prípade záujmu nás vopred kontaktujte:
e-mailom: po.ochap@uvzsr.sk alebo telefonicky na číslo: 051/7580376
Doručenie vzorky: RÚVZ so sídlom v Prešove, kancelária - Príjem vzoriek
Množstvo vzorky: minimálne 100 g
Výsledky budú oznámené podľa požiadaviek zákazníka (e-mailom alebo poštou)
Hlavným zdrojom dusičnanov v potravinách je zelenina (rýchlená, listová, koreňová, cvikla) a ovocie (banány, jahody).
Dusičnany v nízkych koncentráciách a v neredukujúcom prostredí nie sú nebezpečné. Dusitany sa za normálnych podmienok v zdravých rastlinných produktoch prakticky nevyskytujú. Ak však nastanú chyby v uskladňovaní alebo pri nesprávnej manipulácii s potravinami, môžu vzniknúť vyššie koncentrácie dusitanov po redukcii dusičnanov mikrobiálnou cestou pôsobením enzýmov.
Ako mimoriadne nebezpečné sa z toho hľadiska ukazuje nevhodné uskladňovanie hotových zeleninových pokrmov s vyšším obsahom dusičnanov.
Preto je nevyhnutné, aby zaťaženie potravín určených pre dojčatá a deti bolo čo najmenšie.