Aktuality

Back Vykonávanie cielených kontrol prevádzok s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny v r. 2024

Aj v tomto roku prebieha v miestnej pôsobnosti RÚVZ Trnava cielená kontrola zameraná na prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.

Pri kontrolách sa zameriavame najmä na kontrolu potrebnej dokumentácie / rozhodnutia na prevádzku, doklady zdravotnej a odbornej spôsobilosti zamestnancov/, dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov a prevádzkovej hygieny, pôvod tovaru (dodacie listy), dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca, manipuláciu so surovinami/polotovarmi/hotovými výrobkami (pracovné plochy, pracovné náčinie, možnosť krížovej kontaminácie) , riadenie alergénov - overenie, či prevádzkovateľ má informácie, ktoré zložky, suroviny obsahujú alergény a aké alergény, skladovanie a správnu manipuláciu so zložkami obsahujúcimi alergény s ohľadom na výrobok (zmrzlina), ktorý dané alergény neobsahuje, špeciálne určené pomôcky na naberanie zmrzliny s obsahom alergénov, aby nedochádzalo ku krížovej kontaminácii naberačkou, používanie surovín/polotovarov/potravín po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti, hygienickú úroveň podávania zmrzliny v zariadeniach (používanie jednorazových rukavíc pri manipulácii so zmrzlinovým kornútikom, prípadne obalových materiálov brániacich kontaminácii zmrzlinových kornútikov, uchovávanie porciovacieho náradia v nádobe so stojacou vodou - zakázané), označenie predávanej zmrzliny (azofarbivá, alergény), používanie nepovolených farbív -chinolínová žltá (E 104), žltá SY FCF/pomarančovožltá S (E 110), Ponceau 4R, košenilová červená A (E 124),overenie doby predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení, odobratie a odloženie vzorky vyrobených zmrzlín na dobu 48 hodín. Súčasťou kontrol je aj odber vzoriek zmrzlín na laboratórnu analýzu.

V r.2024 bolo zatiaľ k 11.07.2024 vykonaných celkovo 26 kontrol, pričom v jednom prípade bola prevádzkovateľovi uložená bloková pokuta v sume 120€ a to za nevykonávanie monitoringu HACCP, neboli vyčlenené samostatné naberačky na manipuláciu so zmrzlinami podľa druhu alergénu, pri vystavovaní zmrzlín neuvedené alergénne zložky). Zároveň bolo doposiaľ odobraných na laboratórnu analýzu 79 vzoriek nebalenej zmrzliny, z toho bolo 5 vzoriek nevyhovujúcich pre prekročené limity v mikrobiologických ukazovateľoch. Za nevyhovujúce vzorky bola uložená náhrada nákladov v sume 270,60 €.