Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu - RUVZVT
Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu
Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu je súčasťou verejného zdravotníctva, ktoré je zamerané na výchovu k zdraviu, jeho ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia. Cieľom odboru je aktívne vyhľadávanie a znižovanie výskytu zdravotných rizík chronických neprenosných ochorení prostredníctvom poradenstva a edukácie.
Odbor výchova k zdraviu je medicínskym odborom interdisciplinárneho charakteru. V tomto odbore sú využívané predovšetkým poznatky medicíny založenej na dôkazoch, ako aj poznatky ďalších spoločenských a prírodovedných vied.
Primárnou organizačnou jednotkou je základná poradňa zdravia. Činnosť základnej poradne zdravia spočíva v aktívnom vyhľadávaní a stanovovaní rizikových faktorov vybraných chronických neprenosných ochorení a zo sprostredkovaní informácií o zásadách životného štýlu pre ochranu, udržanie a podporu zdravia.
Poradne zdravia sú určené všetkým obyvateľom Slovenska, ktorí prejavia záujem svoje zdravie a chcú poznať svoje individuálne riziká vzniku chronických neinfekčných ochorení.
Poradňa zdravej výživy patrí medzi naše takzvané nadstavbové poradne.
Výživa je jedným z hlavných faktorov, ktoré sa spolupodieľajú na vzniku rôznorodých ochorení, avšak v prípade, že sa dodržiavajú zásady správnej výživy, potom pôsobí ako dôležitý preventívny činiteľ v boji proti chorobám. Správna výživa je jedným z najdôležitejších faktorov zachovania a upevnenia zdravia a preto je neoddeliteľnou súčasťou preventívnej medicíny. Má rozhodujúci vplyv na rast a vývin organizmu, pracovnú schopnosť, strednú dĺžku života, pôrodnosť a úmrtnosť obyvateľstva.
Ovplyvňovaním stravovacích zvyklostí možno dosiahnuť výrazný efekt v znížení chorobnosti aj úmrtnosti na kardiovaskulárne i onkologické ochorenia. Výživa je preto nutnou súčasťou terapeutických metód.
Vo všeobecnosti sa poradňa zameriava na odstránenie nedostatkov vo výžive ľudí, kde patrí :
- nadmerný energetický príjem v strave
- priveľká spotreba najmä živočíšnych tukov
- nadmerná spotreba cukru
- prílišné solenie jedál
- nedostatočný príjem čerstvého ovocia a zeleniny
- nízka spotreba rybieho mäsa
U klienta v tejto poradni vykonávame klasický preventologický postup spočívajúci zo základného vyšetrenia, následne sa poradenstvo rozširuje o hodnotenie stravovacích zvyklostí, kuchynskej úpravy stravy, dietologických zásad platných pri hypercholesterolémii (zvýšenej hodnote cholesterolu), hypertriacylglycerolémii (vysoké ostatné tuky v krvi), hyperglykémii (zvýšenej hladine glukózy v krvi).
Súčasťou výživových odporúčaní sú aj ďalšie odporúčania v zmysle zmeny spôsobu života, zníženie energetického príjmu, analýza pohybových zvyklostí a odporúčanie vhodnej pohybovej aktivity.
Náplňou poradenstva je motivovať klienta k prijatiu racionálnej výživy ( kvantitatívne a kvalitatívne aspekty, celkový režim výživy, a príjmu tekutín, jedálne lístky, pestrosť výživy, zdravé výživové návyky), výživové rizikové aj ochranné faktory výživy a správne technologické prípravy pokrmov.
Poskytovanie poradenstva v problematike stravovacích návykov je určené pre jednotlivých záujemcov, ale aj pre skupiny ľudí, všetkým, ktorí chcú upraviť svoju hmotnosť a zmeniť stravovacie návyky v prospech svojho zdravia.
Klientom je poskytované vyšetrenie a poradenstvo založené na vyšetreniach vykonávaných v základnej poradni zdravia. Po zhodnotení jedálneho lístka je poskytnuté poradenstvo na úpravu hmotnosti formou opakovaných konzultácii a sú poskytnuté aj vzorové jedálne lístky.