Informácie s cieľom podpory zdravia

Vissza Svetový deň osteoporózy - 20. október 2024

Osteoporóza je chronické metabolické ochorenie kostí, ktoré sa vyznačuje úbytkom kostnej hmoty (“riedke kosti“) a zhoršenou mikroarchitektúrou kostí.

Narušená mikroarchitektúra kostí vedie k oslabeniu ich pevnosti a následne k zvýšenej lámavosti. Osteoporóza niekedy býva označovaná aj ako „tichý zlodej kostí“, pretože sa vyvíja bez zjavných príznakov aj niekoľko rokov a často sa prejaví zlomeninou už aj po drobnom úraze. Preriedená kosť sa stane menej odolnou voči mechanickým vplyvom (ťahu, tlaku, šmyku a krúteniu), klesá jej pružnosť a pevnosť, v dôsledku čoho sa zvyšuje riziko zlomenín.

Komu najviac hrozí osteoporóza ?

Odhaduje sa, že približne 1 z 3 žien a 1 z 5 mužov nad 50 rokov sú ohrození osteoporotickou zlomeninou. Kritické obdobie pre vznik osteoporózy je najmä menopauza u žien kedy dochádza k zníženiu produkcie ženských pohlavných hormónov (estrogénov a progesterónu) a staroba u oboch pohlaví.

Osteoporózou sú ďalej ohrozené osoby s nízkou telesnou hmotnosťou (BMI < 18,5 kg/m²) a malou fyzickou záťažou, fajčiari, konzumenti nadmerného množstva alkoholu, ľudia s neznášanlivosťou mliečnych výrobkov, ľudia s rodinným výskytom osteoporózy, pacientky s predčasnou menopauzou, pacienti užívajúci pravidelne niektoré lieky. K osteoporóze však môžu viesť aj mnohé chronické ochorenia, ktoré postihujú napr. obličky, endokrinný či gastroenterologický systém, reumatické ochorenia, alebo ľudia trpiaci niektorými chronickými ochoreniami.

Prevencia

Základ pre zdravie kostí sa buduje už v detstve a dospievaní. Ak v tomto období organizmus trpí nedostatočným príjmom vápnika v dôsledku nesprávnych životných návykov, nedostatočného pohybu a iných rizikových faktorov, výsledkom je slabá odolnosť a zvýšená krehkosť kostnej hmoty, ktorá sa vekom ďalej zhoršuje.

Je potrebné dbať na:

  1. Dostatočný príjem ovocia, zeleniny a vlákniny - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne prijať aspoň 400 gramov ovocia a zeleniny. Z tohto množstva by malo byť približne 270 gramov zeleniny a 130 gramov ovocia, čím sa zachováva ideálny pomer 2:1 v prospech zeleniny. Tento prístup zabezpečuje dostatočný prísun vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sú kľúčové pre zdravie.
  2. Vyberajte si zdravé zdroje bielkovín a tukov - Preferujte rastlinné bielkoviny, ako sú fazuľa a orechy, rovnako ako ryby, hydina a chudé mäso. Rastlinné proteíny sú bohaté na vitamíny, minerály a estrogénové rastlinné zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť kosti. Nízkotučné mliečne výrobky sú ďalším dobrým zdrojom bielkovín a poskytujú aj vápnik.
  3. Obmedzte príjem cukru a soli v strave - Potraviny s pridanými cukrami, ako sú sladkosti, sladené nápoje a rôzne spracované potraviny, často obsahujú veľa kalórií, konzervantov, ale minimum živín, ako sú vitamíny a minerály. Soľ môže spôsobiť vysoký krvný tlak a zvýšiť vylučované množstvo vápnika. Zamerajte sa na limit 3-5 g soli denne (jedna čajová lyžička).
  4. Obmedzte konzumáciu alkoholu a kofeínu - Zvýšená konzumácia alkoholu a kofeínu môže mať nepriaznivý vplyv na zdravie kostí. Alkohol urýchľuje úbytok kostnej hmoty tým, že znižuje schopnosť tela absorbovať vápnik, čo je nevyhnutný minerál pre pevnosť a hustotu kostí. Chronické pitie alkoholu môže viesť k osteoporóze a zvýšenému riziku zlomenín. Kofeín má tiež mierny vplyv na stratu vápnika, keďže môže zvýšiť jeho vylučovanie močom. Avšak konzumácia kávy v primeranom množstve, teda približne do troch šálok denne, nepredstavuje výrazné riziko pre zdravie kostí, pokiaľ máte príjem vápnika dostatočný a strava je vyvážená.
  5. Prijímajte dostatok vápnika a vitamínu D - Mliečne výrobky, ako sú syry, jogurty a mlieko, sú najznámejším a často odporúčaným zdrojom vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov. Okrem toho sú bohaté aj na ďalšie živiny, ako sú bielkoviny a vitamín D, ktorý podporuje vstrebávanie vápnika. Z rastlinných zdrojoch vápnik nájdeme v kapustovej zelenine, v brokolici, v keli, špenáte, hrášku. Bohatým zdrojom vápnika sú aj mandle, mak, chia semienka, sezam, figy, fazuľa, kakaové bôby či ovsené vločky.
    Vitamín D je potrebný na efektívne vstrebávanie a využitie vápnika v tele, a tým na správnu stavbu kostí. Bez neho sa kosti oslabujú aj napriek dostatočnému príjmu samotného vápnika. Výborným zdrojom vitamínu D je slnečné žiarenie, ryby (napr. losos, makrela, tuniak, sardinky, tresčia pečeň), vajcia, mliečne výrobky, a hríby.
  6. Pravidelne sa hýbte - Na podporu kostí treba dbať už v ranom detstve. Zjednodušene povedané - čím viac kostnej hmoty nadobudne človek pred dosiahnutím veku 30 rokov, tým nižšia je pravdepodobnosť, že bude s pribúdajúcimi rokmi čeliť osteoporóze a jej následkom.

Osteoporóza sa vyvíja dlhodobo a jej liečba je zdĺhavá. Najlepším liekom proti rozvoju osteoporózy je PREVENCIA, preto je potrebné starať sa o svoje kosti. Zdravé kosti znamenajú nízke riziko vzniku zlomeniny, dlhší, kvalitnejší a zdravší život.

Informácie nájdete aj na tomto letáku (jpg, 132 kB).

Zdroj:

https://www.uvzsr.sk/web/uvz/aktuality_uvz/-/asset_publisher/rjlr/content/svetovy-den-osteoporozy-20-oktober, https://www.krehkekosti.sk/osteoporoza-v-kocke/co-je-osteoporoza-a-osteopenia, https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/osteoporoza-prevencia-diagnostika-ucinna-terapia, https://www.ikem.cz/cs/osteoporoza-prevence-a-lecba/a-1998/

Mgr. RNDr. Xénia Lukáčová, MPH, MHA
regionálna hygienička
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu