Náplň činností oddelenia:
Skúmanie požívatín ako objektov výživy človeka na rôznych stupňoch ich úpravy, spracovania, uskladňovania a obehu, sledovanie a posudzovanie biologickej hodnoty, hygienickej nezávadnosti požívatín, zásobovania obyvateľstva biologicky hodnotnými, zdravotne nezávadnými požívatinami:
- sledovanie hygienickej a zdravotnej bezchybnosť a biologickú hodnoty potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov,
- sledovanie alimentárnych nákaz a otráv; vypracovávanie návrhov opatrení na ich prevenciu,
- odborné posudzovanie návrhov na zavedenie správnej hygienickej praxe monitorovania kontrolných kritických bodov,
- kontrola a hodnoenie vedenia evidencie monitorovania kontrolných kritických bodov pracovníkmi potravinárskych zariadení a ich verifikácie,
- sledovanie a hodnotenie pracovného prostredia vo vzťahu ovplyvňovania hygienickej bezchybnosti požívatín a hotových jedál,
- sledovanie a hodnotenie dodržiavania zásad o osobnej hygiene pracovníkov,
- hodnotenie vedomostí pracovníkov v potravinárstve, vrátane manažmentu zo znalostí právnych predpisov v oblasti hygieny výživy požívatín,
- posudzovanie úrovne vykonávania sanitácie, dezinfekcie a deratizácie v tých zariadeniach, kde sa vyrábajú, skladujú, dopravujú, podávajú alebo predávajú požívatiny,
- hodnotenie zdravotnej bezchybnosti požívatín a potravinárskych surovín, včítane obsahu cudzorodých látok a toxických škodlivín.
Oddelenie hygieny výživy ďalej plní špecializované úlohy verejného zdravotníctva:
- zaoberá sa fyziológiou požívatín, základnými životnými pochodmi výmeny látok medzi organizmom a vonkajším prostredím, sleduje otázky vo vzťahu prostredia a človeka ich vzájomnej podmienenosti a usmerňovania výživy obyvateľstva.
- sleduje hygienickú problematiku spoločného stravovania ( vrátane nemocničného stravovania ) so zvláštnym zreteľom na biologickú hodnotu a zdravotnú nezávadnosť podávanej stravy,
- ustanovuje správny pomer výživových látok pri ich zastúpení vo výžive v jednotlivých skupinách obyvateľstva, ako aj optimálny režim výživy, počet a frekvenciu príjmu denných jedál,
- plní projekt „ Sledovanie výživového stavu obyvateľstva vo vybraných skupinách obyvateľstva SR „ - gestor ÚVZ SR,
- sleduje jodidáciu jedlej kuchynskej soli v okrese Senica a Skalica.