Hygiena výživy
Oddelenie hygieny výživy je zriadené v zmysle koncepcie vydanej Ministerstvom zdravotníctva SR podľa § 74 ods. 1. písm. a) zákona Národnej rady SR č 277/1994 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, oznámenej vo Vestníku MZSR čiastka 7-8 zo dňa 18.6.1996 pod číslom : SOZO-2297/1996-3-04/Mi zo dňa 7.5.1996.
Definícia
Oddelenie hygieny výživy sa zaoberá zdravou výživou obyvateľstva, metódami a podmienkami maximálneho priblíženia výživy obyvateľstva fyziologickému optimu, ktoré je možné dosiahnuť v konkrétnych životných a pracovných podmienkach obyvateľstva.
Náplň práce
Hygiena výživy je interdisciplinárny medicínsky odbor, ktorý sa podieľa na riešení ochrany zdravia populácie. Hygiena výživy má kvalitatívne stupne od vysoko špecializovaných typov špeciálnej a špecializovanej individuálnej výživy, cez všetky typy nemocničnej nutrície, dietetiku, spoločné a verejné stravovanie až po bežnú výživu obyvateľstva. Uvedené realizuje predovšetkým koordináciou, kontrolnou a vyhodnocovacou činnosťou, koncepčnou a normotvornou iniciatívou všetkých typov a smerov humánnej výživy. Predstavuje teda odbornú a organizačnú bázu pre zjednocujúce postupy a zovšeobecňujúce výstupy štátnej výživovej politiky. Hygiena výživy pri svojej práci využíva metódy a výsledky rôznych biologických a technických vied, ktoré súvisia s výživou. Zahrňuje riešenie týchto základných problémov :
1. Fyziológiu výživy, ktorá je súčasťou odboru fyziológie človeka. Zaoberá sa základnými životnými pochodmi výmeny látok medzi organizmom a vonkajším prostredím. Predmetom činnosti fyziológie výživy je sledovanie otázok vzťahu prostredia a človeka, ich vzájomnej podmienenosti a usmerňovania výživy obyvateľstva,
- presadzuje hlavné zásady správnej výživy obyvateľstva v závislosti od základných fyziologických charakteristík a životných podmienok, potreby energie, základných živín, ich štruktúry a biogénnych faktorov,
- ustanovuje správny pomer výživných látok pri ich zastúpení vo výžive v jednotlivých skupinách obyvateľstva, ako aj optimálny režim výživy, počet a frekvenciu príjmu denných jedál / u pracovníkov tretej smeny aj nočných jedál,
- upresňuje závislosť potrieb výživy na vnútorných a vonkajších činiteľoch,
- sleduje hygienickú problematiku spoločného stravovania/ vrátane nemocničného/, so zreteľom na biologickú hodnotu a zdravotnú nezávadnosť podávanej stravy,
- analyzuje stav zdravia populácie vo vzťahu k zisteným rizikám v procese výživy a navrhuje opatrenia k náprave,
- zaujíma rozhodujúce stanoviská pri identifikácii a legalizácii všetkých typov tzv. alternatívnej výživy,
- usmerňuje prebudovanie nutritívno-dietetických systémov humánnej výživy smerom k normám štátov s vysokým štandardom ukazovateľov morbidity a mortality a stredného priemerného veku obyvateľstva,
- vykonáva výchovnú a poradenskú činnosť so zvláštnym zreteľom na ovplyvňovanie stravovacích zvyklostí obyvateľov. Základné teoretické východiská pre túto činnosť poskytujú odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo SR.
2. Hygienu požívatín – skúma požívatiny ako objekty výživy človeka, na rôznych stupňoch ich úpravy, spracovania a uskladňovania a obehu, sleduje a posudzuje biologickú hodnotu, hygienickú a zdravotnú nezávadnosť požívatín, zásobovanie obyvateľstva biologicky hodnotnými, zdravotne nezávadnými požívatinami. Jej činnosť spočíva
- vo vypracovávaní limitov hygienickej a zdravotnej bezchybnosti a minimalizácii rizík v potravinovom reťazci,
- v sledovaní hygienickej a zdravotnej bezchybnosti a biologickej hodnoty potravinových surovín, polotovarov, hotových výrobkov a pokrmov, pri dovoze, v prvovýrobe a výkupe požívatín, vo výrobe výrobkov, pri úschove a doprave požívatín,
- v sledovaní alimentárnych nákaz a otráv a vo vypracovávaní opatrení na ich prevenciu,
- v odbornom posudzovaní návrhov na zavedenie správnej hygienickej – výrobnej praxe, monitorovania kontrolných kritických bodov /HACCP/,
- v kontrole a hodnotení vedenia evidencie monitorovania kontrolných kritických bodov pracovníkmi potravinárskych zariadení a ich verifikácie,
- v sledovaní a hodnotení pracovného prostredia vo vzťahu ovplyvňovania hygienickej bezchybnosti požívatín a hotových jedál,
- v kontrole dodržiavania predpisov týkajúcich sa zdravotného stavu osôb činných v potravinárskych zariadeniach,
- v sledovaní a hodnotení dodržiavania zásad o osobnej hygiene pracovníkov,
- v posudzovaní úrovne vykonávania sanitácie, dezinfekcie a deratizácie v tých zariadeniach, kde sa vyrábajú, skladujú, dopravujú, podávajú alebo predávajú požívatiny,
- v poradenskej a expertíznej činnosti s osobitným zreteľom na ochranu požívatín pred narušením ich hygienickej bezchybnosti.
- Hodnotenie zdravotnej bezchybnosti požívatín a potravinárskych surovín, včítane obsahu cudzorodých látok a toxických škodlivín vykonáva výhradne rezort ministerstva zdravotníctva prostredníctvom oddelení hygieny výživy.
3. Posudzovanie stavebno-technických a prevádzkových podmienok z hygienického hľadiska v zariadeniach potravinárskej činnosti spočíva vo vykonávaní hygienických expertíz. Predmetom činnosti posudzovania stavebno-technických a prevádzkových podmienok z hygienického hľadiska v zariadeniach potravinárskej činnosti je
- posudzovanie hygienických podmienok pre výrobu, spracovanie, skladovanie, dopravu , predaj požívatín a akejkoľvek inej manipulácie s požívatinami a kontrola ich dodržiavania,
- posudzovanie návrhov umiestnenia potravinárskych závodov, konzultácie k projektovým dokumentáciám z hľadiska riešenia hygienických otázok, ktoré súvisia s výstavbou, alebo rekonštrukciou zariadení potravinárskej výroby, spoločného stravovania, potravinárskych skladov, dopravy požívatín a predaja vo vzťahu k ochrane požívatín pred biologickou, fyzikálnou a chemickou kontamináciou,
- posudzovanie hygienickej bezchybnosti strojno-technického vybavenia potravinárskych zariadení a dopravných prostriedkov určených na prepravu požívatín a hotových jedál,
- posudzovanie spôsobov zásobovania všetkých potravinárskych zariadení pitnou vodou,
- posudzovanie spôsobov odstraňovania tuhých a tekutých odpadov z potravinárskych zariadení.
4. Hygiena predmetov bežného používania, ktorá sa zaoberá posudzovaním predmetov, ktoré pri bežnom používaní prichádzajú do priameho alebo nepriameho styku s požívatinami, resp, do kontaktu s ľudským telom. Predmet činnosti hygieny predmetov bežného používania zahrňuje
- vypracovávanie návrhov požiadaviek na hygienickú a zdravotnú bezchybnosť a minimalizáciu rizík predmetov bežného používania ,
- vykonávanie štátneho zdravotného dozoru nad zdravotnou bezchybnosťou základných predmetov dennej potreby, ktoré prichádzajú do priameho styku s požívatinami /potravinárske stroje, obaly, uzávery a pod./, alebo sú súčasťou osobnej hygieny, ako sú kozmetické prostriedky a iné výrobky spotrebnej chémie, podľa vypracovaných normatívov,
- expertíznu činnosť v otázkach predmetov bežného užívania.
Metódy práce
- vykonávanie štátneho zdravotného dozoru,
- epidemiologické štúdie výživového stavu obyvateľstva,
- monitorovanie životných podmienok vybraných populačných skupín vo vzťahu k výživovému stavu,
- hygienická expertíza požívatín a predmetov bežného používania,
- hygienické laboratórne vyšetrovacie metódy pre sledovanie požívatín, najmä potravinových surovín, polotovarov, potravinárskych výrobkov, hotových jedál a celých denných dávok stravy, so zreteľom k ich skladbe a vlastnostiam,
- fyziologické metódy pre sledovanie látkovej premeny v organizme a pre sledovanie vplyvu jednotlivých zložiek požívatín a ich množstva na rôzne funkcie organizmu,
- modelové pokusy na overenie výživových odporúčaní a hygienických normatívnych požiadaviek v konfrontácii s technológiou,
- štatistické metódy,
- zdravotno-výchovné metódy
Spolupráca s inými odbormi o organizáciami
- so všetkými medicínskymi odbormi,
- vedecko-výskumnými ustanovizňami,
- všetkými laboratórnymi odbormi ÚVZ SE a RÚVZ v SR,
- s nositeľmi zdravotného poistena,
- Slovenskou lekárskou spoločnosťou,
- Ministerstvom pôdohospodárstva SR, jeho výskumnými ustanovizňami, kontrolnými orgánmi a inštitúciami, (Regionálnimy veterinárnymi a potravinovými správami)
- s Ministerstvom hospodárstva SR a so Slovenskou obchodnou inšpekciou,
- s Ministerstvom životného prostredia SR ,
- Slovenskou akadémiou vied,
- s obvodnými a okresnými úradmi,
- so Slovenským štatistickým úradom,
- FAO/WHO, Komisiou Európskeho spoločenstva.
- Komisiou Európskeho spoločenstva,