Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov
Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravín (ďalej len „OHVBPKV“) plní úlohy v oblasti verejného zdravotníctva v ochrane v ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia podľa zákona č. 355/2007 Z. z., v znení jeho zmien a doplnkov, predpisov na jeho vykonanie, zákona o potravinách č.152/1995 Z. z. v znení jeho zmien a doplnkov a koncepcie odboru hygieny výživy v podmienkach okresov Spišská Nová Ves a Gelnica.
OHVBPKV plní úlohy:
(1) v oblasti výkonu štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva, výkonu štátneho zdravotného dozoru podľa zákona 355/2007 Z.z. a zákona 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov a výkonu úradnej kontroly potravín podľa zákona 152/1995 Z.z. o potravinách
(2) zaoberá sa hygienou výroby a hygienou potravín, ktorá skúma podmienky výroby potravín a pokrmov, ďalej skúma potraviny a pokrmy ako objekty výživy človeka na rôznych stupňoch ich získavania, úpravy, spracovania a uskladňovania, predaja a používania, sleduje a posudzuje ich výživovú hodnotu, zmyslové vlastnosti a zdravotnú bezpečnosť, vykonáva konzultačnú činnosť, poradenskú činnosť zameranú na problematiku výroby potravín, vrátane pokrmov, obalových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami
(3) kontroluje obalové materiály a predmety prichádzajúce do styku s potravinami a pokrmami, so zameraním sa na sledovanie a hodnotenie ich zdravotnej bezpečnosti pri priamom alebo nepriamom styku s potravinami a pokrmami
(4) vykonáva štátny zdravotný dozor nad kozmetickými výrobkami
(5) vykonáva opatrenia na ochranu zdravia súvisiace s zistením nebezpečných potravín, obalových materiálov a predmetov prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami a nebezpečných kozmetických výrobkov
(6) prijíma a odovzdáva informácie o nebezpečných potravinách, obalových materiáloch a predmetoch prichádzajúcich do styku s potravinami a s pokrmami v rámci rýchleho výstražného systému nad potravinami a krmovinami a o nebezpečných kozmetických výrobkoch v rámci rýchleho výstražného systému nad kozmetickými výrobkami
(7) zaoberá sa posudzovaním stavebno-technických a prevádzkových podmienok z hygienického hľadiska v zariadeniach potravinárskej činnosti, umiestnenia potravinárskych závodov, dispozičným riešením a technickými ukazovateľmi s cieľom vytvorenia podmienok pre minimalizáciu zdrojov, ktoré by mohli viesť k narušeniu hygienickej a zdravotnej bezchybnosti požívatín
Činnosť OHVBPKV a úradnej kontroly potravín vychádza zo zákona 152/1995 Z.z. o potravinách, podľa ktorého vykonáva úradnú kontrolu potravín:
• v prevádzkarňach verejného stravovania, vrátane výroby cukrárskych výrobkov, zmrzliny a prípravy hotových pokrmov a jedál na predajných miestach, vo vzťahu k epidemiologicky rizikovým činnostiam osôb vo výrobe, manipulácii a umiestňovaniu na trh
• prijíma, rieši a odovzdáva informácie v súvislosti s výskytom nebezpečných potravín a materiálov určených na styk s potravinami v rámci rýchleho výstražného systému (RASFF)
• výživových doplnkov, počiatočnej dojčenskej výživy, následnej dojčenskej výžive, potravín spracovaných na báze obilnín, detských potraviny, potravín na osobitné lekárske účely a potravín ako celková náhrada stravy na účely regulácie hmotnosti, potravín na osobitné výživové účely, ako aj detskej výživy a dojčenskej výživy, nových potravín
• v rámci svojej pôsobnosti ukladá na mieste výkonu úradnej kontroly potravín opatrenia a pokuty a prerokúva priestupky, ktoré sú zistené pri výkone úradnej kontroly potravín, rieši a ukladá pokuty za správne delikty
Činnosť OHVBPKV a štátneho zdravotného dozoru vychádza zo zákona 355/2007 Z.z. sa zameriava na:
• podmienky výroby, manipulácie a distribúcie potravín a pokrmov
• rozhoduje o návrhoch na uvedenie priestorov do prevádzky, vrátane návrhov na zmenu v ich prevádzkovaní
• zbiera a spracováva údaje z výkonu štátneho zdravotného dozoru, čím získava objektívne informácie pre riadenie a kontrolu zdravotných rizík, pre navrhovanie a pre prijímanie opatrení na ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia
• prijíma, rieši a odovzdáva informácie v súvislosti s výskytom nebezpečných kozmetických výrobkov v rámci rýchleho výstražného systému (RAPEX)
• pri výkone štátneho zdravotného dozoru ukladá opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov, rieši priestupky a iné správne delikty,
• má zriadenú komisiu na preskúšanie odbornej spôsobilosti a vydáva osvedčenia o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov a tiež pri výrobe kozmetických výrobkov,
• vedie register odborne spôsobilých osôb verejne prístupný na webovom sídle RÚVZ so sídlom v Spišskej Novej Vsi
• rieši podnety a sťažnosti spotrebiteľov súvisiacich s problematikou OHVBPKV
• kontrolu dodržiavania zákona č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov