Regionálny úrad verejného zdravotníctva  so sídlom v Trenčíne (RÚVZ TN)

má územnú pôsobnosť pre okresy Trenčín,  Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

Ako orgán verejného zdravotníctva v krajskom sídle odborne a metodicky vedie a koordinuje činnosť regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Trenčianskom kraji a zabezpečuje pre ne laboratórne činnosti a diagnostiku.

RÚVZ TN je rozpočtová organizácia, ktorá je finančnými vzťahmi napojená na rozpočet ministerstva zdravotníctva, riadi a za jeho činnosť zodpovedá regionálny hygienik, ktorý je zároveň aj generálnym tajomníkom služobného úradu.

Regionálnou hygieničkou je MUDr. Ľudmila Bučková, MPH.

Aktuality

Späť Čo by sme mali vedieť o čiernom kašli?

Pertussis (čierny kašeľ) je vysoko infekčné akútne respiračné ochorenie. Výskyt ochorenia stúpa na Slovensku, ale aj v krajinách EÚ. Pertussis závažným ochorením hlavne u dojčiat a malých detí, hlavne ak neboli vôbec očkované alebo neboli kompletne očkované.Pertussis vyvoláva baktéria Bordetella pertussis.
Inkubačný čas ochorenia je 7-10 dní (rozpätie 6-21 dní). Ochorenie často postihuje dospievajúcich a mladých dospelých, ktorí môžu ochorenie šíriť vo svojom okolí a kolektívoch.
 
Klinické príznaky
Ochorenie prebieha v troch štádiách: katarálne, paroxyzmálne a rekonvalescencia.
Katarálne štádium: horúčka, kašeľ, nádcha. Trvá zvyčajne 1-2 týždne.
Paroxyzmálne štádium: charakterizujú záchvaty typického dráždivého sípavého kašľa s nasledujúcim dlhým hlasným nádychom, najmä v noci. Záchvat kašľa môže skončiť zvracaním, zvlášť u malých detí. Paroxyzmálne štádium trvá 2-5 týždňov. Charakteristický je uplakaný výraz s opuchnutými očnými viečkami a prekrvenými spojovkami. U malých detí môže ochorenie prebiehať s vysokou horúčkou, záchvatmi kŕčov, krvácaním do kože, spojiviek a mozgu, môže končiť úmrtím. U malých detí je preto často potrebná hospitalizácia. Ochorenie spôsobuje aj časté komplikácie, napr. zápal pľúc, encefalopatia, problémy s dýchaním, zlomeniny rebier z kašľa, prípadne úmrtie.
Rekonvalescencia po ochorení: trvá 6 - 12 týždňov

Prenos
Prenos ochorenia je vzdušnou cestou – kvapôčkami, ktoré vznikajú najmä pri kýchaní, kašlaní chorej osoby. Prenos kontaminovanými predmetmi je menej častý. Chorá osoba je vysoko infekčná najmä v katarálnom štádiu. Infekčnosť pacienta bez antibiotickej liečby trvá až 21 dní od prvých príznakov ochorenia.

Liečba
Liečba patrí do rúk lekára a spočíva v podávaní vhodných antibiotík a v podpornej liečbe. Antibiotiká sa musia užívať v začiatočnom štádiu ochorenia, podľa doporučenej dávky a po stanovenú dobu.

Rizikové skupiny
Najohrozenejšou skupinou sú novorodenci, predčasne narodené deti a neočkované deti do 1 roka života, u ktorých má ochorenie závažný priebeh, až úmrtie. Rizikovou skupinou sú aj deti do 5. roku života, tehotné ženy, staršie osoby a osoby s oslabenou imunitou alebo so závažným ochorením.

Imunita po prekonaní ochorenia ani po očkovaní nie je dlhodobá, postupne ubúda, preto môže ochorieť aj očkovaná osoba, alebo osoba po prekonaní ochorenia.
 
Prevencia

  1.  Najlepšou prevenciou čierneho kašľa je očkovanie:  
    a)    Kompletné očkovanie v detskom veku podľa platného očkovacieho kalendára v SR, ktoré sa vykonáva v 3., 5. a 11. mesiaci života dieťaťa tzv. hexavakcínou. Preočkovanie sa vykonáva v 6. roku života a v 13. roku života dieťaťa (spolu 5 dávok).
    b)    Očkovanie dospelej populácie 1 dávkou proti pertussis (kombinovaná očkovacia vakcína spolu s očkovaním proti tetanu a záškrtu – „Tdap“, ktorá je potrebná každých 15 rokov). U osôb s predchádzajúcim očkovaním proti tetanu sa vakcína Tdap podáva s minimálnym odstupom 18 mesiacov, odporúčaný odstup je 5 rokov. Očkovanie je vhodné aj pre cestovateľov do zahraničia.
    c)    Očkovanie tehotných žien v 27. - 36. týždni tehotenstva proti pertussis 1 dávkou očkovacej látky (očkovacia vakcína spolu s očkovaním proti tetanu a záškrtu – diftérii), prípadne hneď po pôrode. Najčastejším zdrojom ochorenia pre najmenšie deti sú ich najbližšie kontakty (mama, otec, súrodenci, starí rodičia). Najlepší spôsob ochrany najmenších detí pred pertussisom je očkovanie matiek v tehotenstve, ktoré zabezpečí prenos protilátok cez placentu novorodencovi. Tieto protilátky ho chránia prvé dva mesiace života.
  2.  Pri kašlaní si prekryte ústa (pri kašlaní nekašlite do rúk, ale do lakťovej jamky, alebo do jednorazovej papierovej vreckovky)
  3.  Často si umývajte ruky mydlom a vodou, prípadne používajte alkoholovú dezinfekciu na ruky
  4.  V prípade príznakov čierneho kašľa, alebo ak ste boli v kontakte s prípadom čierneho kašľa kontaktujte svojho lekára z dôvodu diagnostiky a následnej liečby ochorenia, najmä ak ste v kontakte s rizikovou skupinou v rámci domácnosti alebo zamestnania

Vaccination

 

Spracoval: Odbor epidemiológie, RÚVZ Trenčín, 2024
Zdroj: Usmernenie HH SR týkajúce sa protiepidemických opatrení v ohnisku pertusis