Oficiálne stránky Úradu verejného zdravotníctva využívajú doménu uvzsr.sk
Táto stránka je zabezpečená
Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba
cezzabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka
vždyzačína https:// pred názvom domény webového sídla.
Čo sú materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami?
Nariadenie EP a Rady (ES) č. 1935/2004 definuje materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami (vrátane aktívnych a inteligentných materiálov a predmetov), ktoré v hotovom stave :
sú určené na kontakt s potravinami alebo
už sú v kontakte s potravinami a sú na tento účel určené alebo
sa pri nich dá rozumne očakávať, že prídu do kontaktu s potravinami, alebo že pri ich bežných a predvídateľných podmienkach použitia dôjde k prenosu ich zložiek do potravín.
Čo nie sú materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami?
Nariadenie EP a Rady (ES) č. 1935/2004 sa nevzťahuje na :
materiály a predmety, ktoré sa dodávajú ako starožitnosti,
obalové a povlakové materiály, napr. materiály pokrývajúce kôru syra, spracované mäsové výrobky alebo ovocie, ktoré tvoria súčasť potraviny, a ktoré môžu byť spolu s touto potravinou konzumované
pevné verejné alebo súkromné zariadenia na dodávku vody.
Aké požiadavky musia spĺňať materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami?
Podľa Nariadenia EP a Rady (ES) č. 1935/2004 musia byť materiály a predmety vyrábané v súlade s riadnymi výrobnými postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli
ohroziť zdravie ľudí
spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín
spôsobiť zhoršenie ich organoleptických vlastností.
K materiálom a predmetom, ktoré pri uvedení na trh nie sú v kontakte s potravinami sa pripoja :
slová „na kontakt s potravinami“ alebo konkrétne označenie ich používania (napr. kávovar, fľaša na víno, polievková lyžica alebo symbol
(tieto informácie však nie sú povinné pre žiadne predmety, ktoré sú vzhľadom na svoj charakter zjavne určené na kontakt s potravinami) a
pokiaľ je potrebné, aj konkrétne pokyny, ktoré sa majú dodržiavať pri ich bezpečnom a vhodnom používaní a
meno alebo obchodný názov a v oboch prípadoch adresa alebo sídlo výrobcu, spracovateľa alebo predajcu zodpovedného za umiestnenie na trh v rámci Spoločenstva a
príslušné označenie alebo identifikácia, ktoré umožnia vysledovať materiál alebo predmet a
požiadavky na označovanie aktívnych a inteligentných materiálov a predmetov.
Informácie uvedené v písm. a) (slová „na kontakt s potravinami“ alebo konkrétne označenie ich používania (napr. kávovar, fľaša na víno, polievková lyžica alebo symbol) však nie sú povinné pre žiadne predmety, ktoré sú vzhľadom na svoj charakter zjavne určené na kontakt s potravinami. Informácie musia byť uvedené výrazne, zreteľne čitateľné a nezmazateľné.
Na koho sa môžem obrátiť v tejto problematike?
Oddelenie hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov
Národné referenčné centrum a laboratórium (NRC a NRL) pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade
Čo zaisťuje NRC a NRL pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami?
NRC a NRL pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami plní s pôsobnosťou pre územie Slovenskej republiky nasledovné úlohy :
na základe požiadaviek fyzických a právnických osôb vykonáva odborné posúdenie zdravotnej bezchybnosti materiálov a predmetov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami na základe podpornej dokumentácie a laboratórnych analýz,
na základe požiadaviek MZ SR – Hlavného hygienika SR pripravuje odborné podklady v danej problematike,
zabezpečuje odborné konzultácie v danej problematike pre fyzické a právnické osoby a odborných pracovníkov RÚVZ v Slovenskej republike,
je koordinátorom výkonu úradných kontrol,
rieši podnety a sťažnosti spotrebiteľov v danej problematike,
pripomienkuje a pripravuje národné a európske práve predpisy v danej problematike.
Spolupracuje NRC a NRL pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami s inými medzinárodnými inštitúciami a iniciatívami?
Okrem ostatných pracovisko aktívne spolupracuje s:
Európska Komisia – DG SANTE – pracovná skupina pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami,
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) – FIP – pracovná skupina pre neplastové materiály a predmety),
Rada Európy – CoE - pracovná skupina pre ochranu spotrebiteľov zameraná na potravinárske obalové materiály,
Sieť EURL referenčných laboratórií Spoločenstva pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami,
Státní zdravotní ústav v Prahe,
Školiaci projekt „Better Training for Safer Food“,