Príslušný úrad verejného zdravotníctva vydáva rozhodnutie o uvedení priestorov potravinárskej prevádzkarne do prevádzky alebo objektu do užívania na základe žiadosti, ktorá obsahuje:
- obchodné meno, právnu formu, sídlo, telefonický kontakt alebo emailovú adresu a identifikačné číslo, ak bolo pridelené, ak je žiadateľom právnická osoba; meno, priezvisko, obchodné meno, miesto podnikania, telefonický kontakt alebo emailovú adresu a identifikačné číslo, ak bolo pridelené, ak je žiadateľom fyzická osoba – podnikateľ,
- meno, priezvisko a bydlisko alebo obchodné meno a miesto podnikania, telefonický kontakt alebo emailovú adresu osoby zodpovednej za prevádzkovanie posudzovanej činnosti,
- opisom činnosti, ktorá je predmetom posúdenia.
Prílohy pre výrobu potravín alebo výrobu materiálov a predmetov určených na styk s potravinami:
- dokumentácia s opisom činnosti,
- protokol o skúškach pitnej vody ak je prevádzka zásobovaná z vlastného zdroja t. j. prevádzkovateľ zariadenia je súčasne dodávateľom pitnej vody,
- program monitorovania pitnej vody (povinné v prípade, ak zariadenie využíva vlastný zdroj vody).
Poznámka:
Ak schválenie vyžaduje objektivizáciu faktorov životného prostredia alebo pracovného prostredia, žiadateľ predloží návrh na uvedenie priestorov do skúšobnej prevádzky (bez posudku o riziku), v rámci ktorej sa vykoná objektivizácia faktorov práce a pracovného prostredia, posúdenie rizika a kategorizácia práce z hľadiska zdravotných rizík.
V súlade s § 63d ods. 2. zákona č. 355/2007 Z. z. je zamestnávateľ povinný zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika (posudok o riziku) a vypracovanie kategorizácie práce z hľadiska zdravotných rizík najneskôr do 4 mesiacov od začatia svojej činnosti.
Posudok o riziku s kategorizáciou prác z hľadiska zdravotného rizika1), 2) s faktormi práce a pracovného prostredia, ktoré sa na danom pracovisku vyskytujú (§ 30 ods. 1 písm. j) vypracovaný pracovnou zdravotnou službou :
- hluk,
- vibrácie,
- ionizujúce žiarenie,
- elektromagnetické pole,
- ultrafialové žiarenie,
- infračervené žiarenie,
- laserové žiarenie,
- intenzívne pulzné svetlo,
- záťaž teplom,
- záťaž chladom,
- chemický faktor,
- karcinogénny a mutagénny faktor,
- biologický faktor,
- fyzická záťaž pri práci,
- psychická pracovná záťaž,
- zvýšený tlak vzduchu.
Prílohy pre sklad a predajňu potravín:
- dokumentácia s opisom činnosti,
- protokol o skúškach pitnej vody ak je prevádzka zásobovaná z vlastného zdroja t. j. prevádzkovateľ zariadenia je súčasne dodávateľom pitnej vody,
- program monitorovania pitnej vody (povinné v prípade, ak zariadenie využíva vlastný zdroj vody).
Prílohy pre potravinárske objekty:
- dokumentácia s opisom činnosti
- protokol o skúškach pitnej vody ak je prevádzka zásobovaná z vlastného zdroja t. j. prevádzkovateľ zariadenia je súčasne dodávateľom pitnej vody,
- program monitorovania pitnej vody (povinné v prípade, ak zariadenie využíva vlastný zdroj vody)
V prípade chýbajúcej prílohy alebo iných nedostatkov v žiadosti, budete o tejto skutočnosti upovedomený obdržaním „Výzvy na odstránenie nedostatkov podania“, s vydaním rozhodnutia o prerušení konania.
Ak nebudú nedostatky odstránené v určenej lehote, konanie bude ukončené vydaním „Rozhodnutia o zastavení konania“.