Konzumácia, skladovanie a preprava potravín v letných mesiacoch - Portál úradov
Konzumácia, skladovanie a preprava potravín v letných mesiacoch
V letných mesiacoch je potrebné klásť dôraz na správny pitný režim a "ľahšiu" stravu.
Taktiež je potrebné vo zvýšenej miere dbať pri príprave, skladovaní a manipulácii s potravinami a jedlami (pokrmami), či už v domácnosti alebo v zariadeniach spoločného stravovania na uplatňovanie hygienických zásad, dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko ich kontaminácie mikroorganizmami a následne ochorení. Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín ako sú napr. dojčenská a detská výživa,
lahôdky, cukrárske výrobky, zmrzlina.
Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia" t.j. ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok,
Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín
bohatých na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy. Mala by obsahovať dostatok ovocia a zeleniny (najmä sezónneho), ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy, vlákninu. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože
slnečné žiarenie spotrebúva (najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením) antioxidanty v organizme. Ide najmä o nasledovné antioxidanty, ktoré môžeme doplniť stravou - vitamíny A (resp. betakarotén- provitamín A) ,C a E. Vitamín A sa nachádza napr. v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybách.., vitamín C v ovocí (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice), zelenine (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiakoch a vitamín E v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén (paradajky, červený melón).
Počas letných mesiacov môžu byť viac nebezpečné potraviny, ktoré si vyžadujú podmienky chladenia a potraviny v systéme rýchleho občerstvenia. Medzi takéto potraviny patria, napr. cukrárske výrobky, rôzne majonézové šaláty, mäkké mäsové výrobky...atd. v prípade, že potravina, či už zakúpená alebo doma saldovaná javí známky netypickej vône, zmenenej farby, štruktúry, celkového vzhľadu, narušeného obalu – takúto potravinu sa neodporúča konzumovať. Porušenie kvality potraviny môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Zo základných odporúčaní pre stravovanie počas leta možno uviesť :
- jesť len ovocie a zeleninu po očistení a dôkladnom umytí pitnou vodou
- ľad do nápojov používať len ak je istota, že je vyrobený z pitnej vody
- nekonzumovať pokrmy mäsové, vaječné nedostatočne tepelne upravené
- neodporúča sa konzumovať jedlá príliš odlišné od našej stravy, pretože sa môžu vyskytnúť tráviace ťažkosti
- počas dovolenky v zahraničí neodporúča sa konzumovať jedlá pripravované na miestnych trhoviskách nakoľko úroveň hygieny prípravy pokrmov býva nižšia
- zvážiť nadmerný príjem pikantných jedál, ktoré tiež môžu spôsobiť tráviace ťažkosti.
- mäso a ostané živočíšne potraviny uchovávať v chlade (mäso prirodzene obsahuje na povrchu mikroorganizmy, ktoré sa rýchlo pomnožia)
- pri kulinárskom opracovaní napr. mäsa dodržiavať teplotu najmenej 70 °C vo všetkých častiach
- dodržiavať zásady hygieny (čistota rúk, čisté pracovné plochy a náradie).
Samozrejmosťou, počas letných horúcich je aj nákup potravín. Potraviny vyžadujúce si chladenie , t. j. teplotu od 4 – 10 ° C (napr. mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky – syry, jogurty apod., čerstvé cukrárske výrobky, šaláty a iné podobné výrobky) je potrebné po nakúpení ich čo najskôr prepraviť domov a opäť rýchlo uchovať v chladničke; toleruje sa z hľadiska bezpečnosti prekročenie teploty najviac o 2 ° C – čo je veľmi obtiažne zachovať pri preprave takejto potraviny bez chladiaceho zariadenia. Rovnaké požiadavky platia aj na mrazené potraviny. Ak sa počas prepravy zmrazené potraviny rozmrazia, je potrebné ich skonzumovať a nie opätovne zmrazovať.Nebezpečenstvo u takýchto potravín spočíva v ich rýchlom pokazení sa, napr. pomnožením mikroorganizmov a konzumácia takejto potraviny môže spôsobiť zdravotné ťažkosti (hnačky, nevoľnosť, zvracanie).Odporúčame ak je to možné počas prepravy použiť termoboxy, termotašky