Označenie potravín na prítomnosť alergénov alebo zložiek spôsobujúcich neznášanlivosť

Všeobecným cieľom potravinového informačného práva, ktorého základ poskytuje nariadenie EP a Rady č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom (ďalej len „nariadenie“) je vysoká úroveň ochrany zdravia a záujmov spotrebiteľov tak, aby mal konečný spotrebiteľ základ na rozhodnutie o výbere potravín na základe informácií a na bezpečné používanie potravín, najmä so zreteľom na zdravotné, hospodárske, environmentálne, sociálne a etické aspekty, tak ako ustanovuje čl. 3 nariadenia.

Potraviny musia byť označené povinnými údajmi podľa čl. 9 nariadenia, medzi povinné údaje patrí v zmysle čl. 9 ods. 1 písm. c) nariadenia akákoľvek zložka alebo technologická pomocná látka uvedená v prílohe II alebo akákoľvek zložka alebo technologická pomocná látka odvodená z látky alebo výrobku uvedeného v prílohe II, ktorá spôsobuje alergie alebo neznášanlivosť a ktorá sa používa pri výrobe alebo príprave potraviny, pričom sa nachádza aj v konečnom výrobku, aj keď v pozmenenom stave.

Nariadenie podrobne ustanovuje označenie určitých látok alebo výrobkov spôsobujúcich alergie alebo neznášanlivosť v čl. 21 ods. 1.

Čl. 9 ods. 1 písm. c) nariadenia sa vzťahuje aj na nebalené potraviny a to podľa čl. 44 ods. 1 písm. a) nariadenia.

Čl. 8 nariadenia ustanovuje zodpovednosť, ktorá sa vzťahuje na informácie o potravinách a najmä na ich označenie. Podľa čl. 8 ods. 1 nariadenia za informácie o potravine je zodpovedný ten prevádzkovateľ potravinárskeho podniku, pod ktorého menom alebo obchodným menom sa potravina umiestni na trh, alebo ak tento prevádzkovateľ nemá sídlo v EÚ, zodpovedný je dovozca do EÚ.

Zoznam látok alebo výrobkov spôsobujúcich alergie alebo neznášanlivosť je uvedený v prílohe II nariadenia.

Povinnosť označiť potraviny na prítomnosť alergénov, zložiek alebo látok spôsobujúcich neznášanlivosť sa vzťahuje aj na pokrmy a jedlá. Podrobnosti upravuje § 3a vyhlášky MPRV SR č. 243/2015 Z. z. o požiadavkách na označenie potravín.

Viac informácií o označení potravín nájdete v oznámeniach Komisie a na stránkach EK a EÚ:

  • Oznámenie Komisie 2017/C 428/01 týkajúce sa poskytovania informácií o látkach alebo výrobkoch, ktoré spôsobujú alergie alebo neznášanlivosť, uvedených v prílohe II k nariadeniu EP a Rady č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
  • Oznámenie Komisie 2018/C 196/01 o otázkach týkajúcich sa uplatňovania nariadenia č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
  • Európska komisia
  • Európska únia
  • Eurlex