Salmonelóza

Salmonelóza je bakteriálne hnačkové ochorenie. Zdrojom nákazy sú najmä sliepky a iná hydina, pôvodcom ochorenia sú baktérie salmonely.

Infekcia sa na človeka prenesie konzumáciou živočíšnych potravín obsahujúcich salmonely - najmä mäso, vajcia a výrobky z nich. Potraviny môžu byť kontaminované primárne (mäso, vajcia z infikovaných zvierat) alebo sekundárne (v procese spracovania surovín a prípravy jedla). Vznik a priebeh ochorenia závisí od infekčnej dávky.

Prejavy nákazy sa dostavia 6 až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín- najčastejšie sú to majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, mäsové výrobky či iné vaječné jedlá.

Postihnutý pociťuje nevoľnosť, zvracia, má vysokú horúčku, kŕčovité bolesti brucha, prudké vodnaté stolice často zelenkastej farby. Priebeh ochorenia, najmä v súvislosti s veľkou stratou tekutín, môže byť vážny hlavne u detí a starších pacientov.

Podrobnejšie informácie o tomto ochorení nájdete na stránke Salmonelóza