BEZPEČNÁ REŠTAURÁCIA (Manuál) - Portál úradov
Tlačové správy
Späť BEZPEČNÁ REŠTAURÁCIA (Manuál)
Publikované 3.6.2021
Princípy bezpečnej reštaurácie a obdobnej prevádzky
- Informujme zákazníkov o opatreniach bezpečnej prevádzky.
- Dodržiavajme osobnú hygienu, hygienu prevádzky a systém bezpečnosti potravín.
- Čistime a dezinfikujme priestory každý deň aj po každej jednej obsluhe zákazníka dezinfekčnými prostriedkami s virucidným účinkom.
- Často vetrajme priestory.
- Zabezpečujme vzdialenosť 2 metre medzi stolmi.
- Zamestnanci majú riadne prekryté horné dýchacie cesty (nos a ústa) použitím respirátora alebo inej preventívnej ochrannej pomôcky (rúško) a umývajú si dôsledne ruky.
- Vykonávajme časté čistenie a dezinfekciu toaliet, každú hodinu vykonávajme a zaznamenávajme dezinfekciu hygienických zariadení.
- Odstránili sme individuálne menu lístky, jedálne lístky z pevného materiálu dezinfikujme po každom zákazníkovi,
- Riad i príbory umývajme na viac ako 60 °C v umývačkách, pri ručnom umývaní použime aj dezinfekčný prostriedok.
- Čistime a dezinfikujme stoličky a stoly po každom použití.
- Aplikujme dezinfekciu na ruky zákazníkom pri vstupe do prevádzky.
- Perme obrusy a všetky pracovné oblečenia na teplotách viac ako 60 °C.
- Používajme pravidlá pre bezpečný odber surovín.
- Aktívne komunikujme pravidelne a intenzívne s našimi pracovníkmi o aktuálnych opatreniach.
- Riaďme sa a dodržujme všetky ostatné nariadenia, na národnej aj regionálnej úrovni.
Princípy pre každého
- Udržujme bezpečnú vzdialenosť 2 metre.
- Majme riadne prekryté horné dýchacie cesty všade, kde to je nariadené.
- Odporúčajme platbu bezhotovostne a vyhýbame sa platbe hotovosťou, kedykoľvek je to možné.
- V priestoroch toaliet sa zdržujme po jednom.
- Spolupracujme s obsluhou pri dodržiavaní opatrení.
- Dodržujme nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR a aj regionálnych úradov verejného zdravotníctva.
CHECKLIST BEZPEČNEJ REŠTAURÁCIE A OBDOBNÉHO ZARIADENIA – PRE ZDRAVIE ZAMESTNANCOV AJ ZAKAZNÍKOV
Protipandemické opatrenia | Splnené | Dátum |
---|---|---|
Skontroluj si aktuálne protipandemické opatrenia pre prevádzku | ||
Zabezpeč informácie o opatreniach pre zákazníkov na viditeľnom mieste | ||
Zabezpeč odstupy na dva metre všade, kde je to nariadené | ||
Zváž opatrenia na minimalizáciu kontaktu obsluhy so zákazníkmi | ||
Zváž, ako komunikovať, aktualizovať a tam, kde je potrebné, preškoľovať personál na nové postupy | ||
Identifikuj zamestnancov s vyšším rizikom a zváž, ako zvýšiť ich ochranu | ||
Naplánuj pracovné zmeny tak, aby sa zamestnanci čo najmenej medzi sebou premiešavali | ||
Posilni ventiláciu prevádzky. Urob také opatrenia, ktoré neohrozia pravidlá bezpečnosti potravín a hygieny prevádzky |
Plánovanie a príprava znovuotvorenia | Hotovo | Dátum |
---|---|---|
Skontroluj si aktuálne protipandemické opatrenia ÚVZ SR a RÚVZ | ||
Aktualizuj si manažment bezpečnosti potravín potrebnými procesmi | ||
Zváž možné riziká pre potravinovú bezpečnosť spôsobené zmenami procesov | ||
Skontroluj a zaznamenaj nové procesy v súvislosti s takeaway alebo donáškami, ako je označovanie alergénov, znovuohrievanie, balenie, kontrola teploty zásielky na odoslanie alebo počas donášky | ||
Uskladni materiály na balenie jedla hygienicky. Skontroluj, či hygiena a celistvosť akýchkoľvek uskladnených obalov počas uzávierky bola zabezpečená a zahoď nevyhovujúce balenia | ||
Skontroluj, či sú zamestnanci zdravotne spôsobilí pre prácu a majú čisté pracovné odevy | ||
Zváž možné úpravy pracovných procesov a vezmi do úvahy možné COVID symptómy. Úvodné telefonické rozhovory so zamestnancami môžu byť praktické pri overení ich možností nástupu do práce | ||
Skontroluj si dostatočnosť zásob preventívnych ochranných pomôcok (rúška, respirátory) pre tvoj tím pracovníkov | ||
Prever si proces pravidelnej výmeny preventívnych ochranných pomôcok (rúška, respirátory), aby boli dostupné a umožnili tvojmu tímu brať nové podľa potreby a dostatočne často | ||
Zabezpeč, aby boli všetky zmeny procesov dôsledne odkomunikované tvojim zamestnancom a v prípade nevyhnutnosti zrealizuj pre svoj tím tréningy | ||
Prever si, či firma zabezpečujúca odvoz odpadu/ odpadové hospodárstvo v objekte tvojej prevádzky funguje a či nezmenila systém zberu odpadov |
Kontrola vybavenia | Hotovo | Dátum |
---|---|---|
Skontroluj či chladničky, chladiace pulty a mrazničky fungovali a fungujú správne | ||
Skontroluj, či teplomery v zariadeniach fungujú správne a či nie je potrebné ich vymeniť | ||
Skontroluj teploty a teplotné záznamy, ak si ich zaznamenával/a aj počas zatvorenej prevádzky | ||
Dôsledne vyčisti zariadenia predtým ako znovuotvoríš a znovu zásobíš prevádzku | ||
Zabezpeč dostatok času pre zariadenia, aby dosiahli požadované skladovacie teploty, ešte predtým, ako ich zásobíš tovarom | ||
Odstráň a obnov všetok ľad v zariadeniach, v ktorých sa vytvára | ||
Dôsledne vyčisti všetky nástroje predtým ako znovuotvoríš, vrátane prepravných obalov na rozvoz pokrmov | ||
Spusti umývačky a čističky skla naprázdno na vysokú teplotu |
Kontrola priestorov | Hotovo | Dátum |
---|---|---|
Skontroluj, či sú priestory pre prípravu jedla čisté a dezinfikované (vrátane pracovných povrchov a nástrojov) | ||
Zhodnoť, či dokážeš zabezpečiť dôsledné čistenie a dezinfekciu celých priestorov, alebo budeš potrebovať pomoc profesionálneho tímu | ||
Zabezpeč si plynulý zdroj dezinfekčných a čistiacich prostriedkov, skontroluj aktuálne zásoby a ich funkčnosť, ich vhodnosť a dobu spotreby. Niektoré čistiace prostriedky, ktoré sú dlhodobo uskladnené môžu podliehať znižovaniu účinnosti | ||
Zváž, či tvoj tím nepotrebuje preškolenie na frekvenciu a spôsob čistiacich a dezinfekčných procedúr | ||
Zvýš frekvenciu čistenia a dezinfekcie s dôrazom na zdieľané nástroje a miesta, ktorých sa často dotýkajú pracovníci | ||
Skontroluj možné dôkazy o škodcoch a ak je potrebné, zabezpeč ich odstránenie pred znovuotvorením. Hľadaj znaky poškodenia alebo fľaky na stenách a dverách, narušené alebo znečistené balenia, stopy v prachu, zvieracie fekálie alebo pach moču, hmyz, larvy, zámotky, vajíčka, perie | ||
Skontroluj zintenzívnenie postupov proti škodcom | ||
Prever si stav služieb svojich dodávateľov predtým, ako znovu otvoríš | ||
Skontroluj, či všetky ingrediencie v zásobe sú v poriadku a v dobe dátumu spotreby či v dátume minimálnej trvanlivosti | ||
Skontroluj, či je dostatok zásob prostriedkov osobnej hygieny pre zamestnancov aj zákazníkov, ako je mydlo, dezinfekcia, či jednorazové utierky | ||
Zváž aktualizovanie preškolení zamestnancov v súlade s protipandemickými opatreniami a tiež to, že je nevyhnutné, aby si ruky umývali častejšie a dôkladnejšie ako v minulosti. Umývanie rúk by malo trvať najmenej 20 sekúnd v teplej vode a mydlom, vrátane priestorov medzi prstami, nechtov a zápästia | ||
Prever, či je funkčný prísun teplej vody, ktorá je pri umývaní rúk dôležitá nielen pre zamestnancov, ale aj pre zákazníkov |
Kontrola surovín a výrobkov | Hotovo | Dátum |
---|---|---|
Skontroluj suroviny a uskladnené výrobky, vrátane nápojov. Dbaj na dátum expirácie, stav po uskladnení, či je možné ich použiť, vytvor si prehľad aktuálnej skladovej zásoby vhodnej na ďalšie použitie | ||
Skontroluj, či balenia výrobkov nie sú poškodené, čo by mohlo ovplyvniť ich bezpečnosť alebo by mohli byť nečitateľné informácie o alergénoch a ostatných povinných údajoch | ||
Prever, či nenájdeš dôkazy o zmene skladovacích teplôt počas uzavretia prevádzky, čo by mohlo ovplyvniť bezpečnosť skladovaných potravín, či ingrediencií. Skontroluj záznamy teplôt | ||
Skontroluj dátumy spotreby a dátumy minimálnej trvanlivosti na zásobách. Zabezpeč, aby boli uskladnené v súlade s požiadavkami výrobcov. Napríklad prever, či otvorené balenia boli uskladnené správne v súlade "po otvorení spotrebujte do" a vyznač dátum otvorenia | ||
Pri zmrazených produktoch skontroluj označenie a či je bezpečné použiť daný tovar k dátumu znovuotvorenia prevádzky | ||
Skontroluj, či dĺžka skladovania bola v súlade s teplotou mrazenia | ||
Skontroluj, či tvoji dodávatelia budú schopní zabezpečiť dostatok čerstvých surovín, tak aby vedela tvoja prevádzka plynule fungovať. Prípadne uprav položky v ponuke | ||
Prever si reputáciu nových dodávateľov, a že budú schopní zabezpečiť deklarované dodávky | ||
Skontroluj, či uvádzanie alergénov je správne na všetkých položkách v menu, či v ponuke po prípadnej zmene dodávaných surovín | ||
Skontroluj si aj uvádzanie alergénov pri položkách v takeaway alebo dodávkových službách a ich zabezpečenie proti krížovej kontaminácii | ||
Zabezpeč, aby boli informácie o alergénoch prístupné zákazníkom v čase objednávky aj dodávky jedla |