Tlačové správy

Späť Svetový deň zdravia – Bezpečnosť potravín

Každoročne si odborná i laická verejnosť pripomína 7. apríla - Svetový deň zdravia (World Health Day). Tento deň bol v roku 1950 vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako pripomenutie vzniku WHO v roku 1948.

plagát Svetového dňa zdravia 2015

Bezpečnosť potravín: „Od farmy na tanier, robme potraviny bezpečné" je témou Svetového dňa zdravia 7. apríla 2015. V tento deň sa spoločne zameriavame na pripomenutie, aká je dôležitá bezpečnosť potravín po celej dĺžke potravinového reťazca v globalizovanom svete, od výroby, dopravy, prípravy po spotrebu.

V priebehu uplynulého polstoročia, proces, pri ktorom sa jedlo dostane z farmy až na tanier sa radikálne zmenil. Ohrozenie zdravotnej bezpečnosti potravín, ktoré sa vyskytne na jednom mieste - v jednej krajine, môže mať vplyv na zdravotný stav spotrebiteľov, ktorí žijú na druhej strane planéty. Je potrebné aby si aj v tento deň, každý v celom potravinovom reťazci, od výrobcu až k spotrebiteľovi, pripomenul ako je dôležité dodržiavať bezpečné zaobchádzanie s potravinami.

Úrad verejného zdravotníctva SR v rámci Svetového dňa zdravia realizuje viacero aktivít. Úrad v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravili pre verejnosť informačné letáky „5 zásad pre bezpečnejšie potraviny", ktoré sú dostupné na webových stránkach regionálnych úradoch verejného zdravotníctva ako i v Poradniach zdravia v tlačenej podobe. Poradne budú súčasne realizovať u laickej verejnosti dotazníkový prieskum s cieľom zistiť zaužívané zvyky a obyčaje pri príprave a skladovaní potravín a jedál v domácnostiach.

Leták "Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny" (pdf, 239 kB)

Zaujímavou a hravou formou je spracovaný aj krátky animovaný film Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Cieľomtohto animovaného filmu je vysvetliť širokej verejnosti od 9 do 99 rokov, čo znamená Päť kľúčov k bezpečnejším potravinám, a ako ich uplatňovať v praxi. Je to globálne posolstvo z WHO, že všetci by mali vedieť, ako sa dá predchádzať ochoreniam, ktoré sa prenášajú potravinami.

Video "Päť zásad pre bezpečnejšie potraviny" (mp4, 59,3 MB):

 

 

Pri príležitosti Svetového dňa zdravia Úrad verejného zdravotníctva SR organizuje v piatok 10. apríla o 9,30 h v zasadacej miestnosť úradu, tlačovú besedu za účasti odborníkov z ÚVZ SR, MŠVVaŠ SR, MPRV SR.

Pozvánka na tlačovú besedu (pdf, 56 kB)