ÚKP a ŠZD - Portál úradov
Úradná kontrola potravín a štátny zdravotný dozor
Cieľom úradnej kontroly potravín a štátneho zdravotného dozoru je zabezpečenie vysokej úrovne ochrany zdravia ľudí a záujmov spotrebiteľov vo vzťahu k potravinám.
Úradnou kontrolou potravín sa kontroluje plnenie požiadaviek a povinností potravinového práva ustanoveného v právnych predpisoch EÚ a SR. Požiadavky a povinnosti sa týkajú hygieny výroby, spracovania, distribúcie a predaja potravín, napr. dodržiavania správnej výrobnej a hygienickej praxe, osobnej hygieny a zdravotnej a odbornej spôsobilosti osôb manipulujúcich / pracujúcich s potravinami, správneho skladovania potravín, dodržiavania chladiarenského a teplotného reťazca, vysledovateľnosti potravín, sanitácie, označenia potravín, kontroly prítomnosti kontaminantov v potravinách, povinností registrácie prevádzok a prepravy, dovozu a vývozu potravín, skladovania a odstraňovania odpadov.
Úlohy orgánov úradnej kontroly potravín upravuje štvrtá časť zákona o potravinách.
Úradnú kontrolu potravín v SR vykonávajú 2 orgány – ŠVPS SR prostredníctvom RVPS a ÚVZ SR prostredníctvom RÚVZ.
ŠVPS SR / RVPS kontrolujú výrobu a umiestnenie týchto potravín na trh v SR. Ide o výrobu, manipuláciu, distribúciu a predaj v obchodnej sieti.
ÚVZ SR / RÚVZ kontrolujú tieto potraviny. Kontrolujú všetky kategórie potravín v zariadeniach spoločného stravovania (ZSS) a výrobu a umiestnenie trh v SR vybraných kategórií potravín, materiálov a predmetov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami (FCM) a prídavných látok.
Na základe každoročne aktualizovaného plánu úradnej kontroly potravín RÚVZ odoberajú vzorky:
- potravín, pokrmov alebo nápojov zo ZSS vrátane lahôdkarských a cukrárskych výrobkov,
- nebalenej zmrzliny,
- počiatočnej dojčenskej výživy, následnej dojčenskej výživy, potravín spracovaných na báze obilnín, detských potravín,
- potravín na osobitné lekárske účely,
- celkovej náhrady stravy na reguláciu hmotnosti,
- výživových (potravinových) doplnkov,
- nových potravín,
- potravín ošetrených ionizujúcim žiarením alebo potenciálne ošetrených ionizujúcim žiarením,
- prídavných látok a aróm u výrobcov, distribútorov, dovozcov a prídavných látok umiestnených na trh a určených pre konečného spotrebiteľa (napr. stolové sladidlá),
- dojčenskej vody (pramenitej alebo minerálnej vody vhodnej na prípravu stravy pre dojčatá),
- jedlej soli,
- materiálov a predmetov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami.
Vzorky sa odoberajú z potravín na úrovni výroby, rôznych stupňoch spracovania, ako aj z potravín umiestnených na trh. Laboratórnymi analýzami sa kontroluje dodržanie
- mikrobiologických kritérií,
- maximálnych limitov kontaminantov ako sú napr. ťažké kovy, PCB, PAU, dusičnany, mykotoxíny,
- maximálnych hladín rezíduí pesticídov,
- maximálnych limitov prídavných látok,
- množstva živín uvedeného na označení alebo etikete,
- uvedenia prítomných alergénov,
- strednej výšky písma na obale,
- limitov dusitanov a dusičnanov ako rizikového faktoru vzniku methemoglobinémie v prípade dojčenskej vody,
- maximálneho množstva ferokyanidu draselného a jodidu draselného v jedlej soli.
Pri niektorých potravinách sa zisťuje indikácia ožiarenia potravín alebo ich zložiek.
Orgány verejného zdravotníctva vykonávajú štátny zdravotný dozor (ŠZD) podľa § 6 ods. 3 písm. j) a § 54 a § 55 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane podpore a rozvoji verejného zdravia vrátane posudkovej činnosti podľa § 13 zákona č. 355/2007 Z. z., ktorá zahŕňa vydávanie záväzných stanovísk a rozhodnutí.
V zariadeniach spoločného stravovania sa pri výkone ŠZD kontroluje dodržiavanie požiadaviek ustanovených vo vyhláške MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na ZSS.
Kontrolná činnosť odborov/oddelení hygieny výživy zahŕňa okrem úradnej kontroly potravín a ŠZD aj kontroly na základe podnetov a sťažností, kontroly ochrany nefajčiarov v zariadeniach spoločného stravovania podľa § 9 zákona č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov a audity prevádzkovateľov podľa čl. 14 písm. i) nariadenia č. 2017/625.
Počet úradných kontrol, výkonov štátneho zdravotného dozoru, kontrol ochrany nefajčiarov, auditov, počet a druh zistených nezhôd, množstvo vyšetrených a nevyhovujúcich vzoriek je uvedený vo výročných správach o činnosti úradov verejného zdravotníctva SR.
Podrobnosti o rozbore činnosti odborov/oddelení hygieny výživy za roky 2020-2023
- posudková činnosť – rok 2020, 2021, 2022, 2023
- kontrolná činnosť – rok 2020, 2021, 2022, 2023
- mikrobiologické a chemické hodnotenie potravín – rok 2020, 2021, 2022, 2023
Počet úradných kontrol a výkonov ŠZD odborov/oddelení hygieny výživy za roky 2018-2023
Rok | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
---|---|---|---|---|---|---|
Úradné kontroly |
9 518 | 11 448 | 6 805 | 6 701 | 10 177 | 11 314 |
ŠZD | 17 063 | 18 332 | 28 177 | 34 674 | 17 069 | 12 837 |
Prehľad o výkone úradných kontrol nad materiálmi a predmetmi prichádzajúcimi do kontaktu s potravinami (FCM) za roky 2018-2023
Rok | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
---|