Výživa, potraviny a kozmetické výrobky - Portál úradov
Výživa, potraviny a kozmetické výrobky
- Legislatíva
- Služby a formuláre
- Zariadenia spoločného stravovania a iné potravinárske prevádzky, ŠZD, ÚKP
- Potraviny
- Výživové (potravinové) doplnky
- Potraviny pre osobitné skupiny – základné informácie, rozdelenie
- Počiatočná dojčenská výživa
- Následná dojčenská výživa
- Potraviny spracované na báze obilnín
- Detské potraviny
- Potraviny na osobitné lekárske účely
- Celková náhrada stravy na reguláciu hmotnosti
- Výživové a zdravotné tvrdenia o potravinách
- Nové potraviny
- Potraviny a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením
- Prídavné látky
- Register výrobcov a dovozcov doplnkov výživy
- Internetový predaj potravín
- Bezpečnosť výživových (potravinových) doplnkov
- Označenie potravín na prítomnosť alergénov alebo zložiek spôsobujúcich neznášanlivosť
- Informácie pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov
- Poslanecká novela zákona č. 355/2007 Z. z., týkajúca sa odbornej spôsobilosti na činnosti uvedené v § 15 ods. 2 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z.
- Aspartám
- Monakolín K
- Oxid titaničitý
- Zmena podmienok pri vývoze potravín zo SR do Číny od 1.1.2022
- Melatonín vo výživových doplnkoch
- Deriváty hydroxyantracénu (HAD)
- Glutén v potravinách
- Mikroorganizmy v potravinách
- Kontaminanty v potravinách
- Akrylamid
- FOPNL
- Sklad organického odpadu (metodické usmernenie)
- Počet sanitárnych zariadení v zariadeniach spoločného stravovania (metodické usmernenie)
- Použitie vlastných obalov na zabalenie pokrmov v ZSS (usmernenie)
- Schválenie prevádzkarne produkujúcej klíčky
- Postupy založené na zásadách HACCP, správna hygienická prax, správna výrobná prax
- Výživa a hygiena potravín - užitočné informácie
- Oznámenia o nevyhovujúcich, škodlivých alebo nebezpečných výrobkoch
- Materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami
- Kozmetické výrobky
- Uvedenie na trh, sprístupnenie na trhu - schéma, postup (pdf, 133 kB)
- Informácie pre výrobcov, dovozcov, distribútorov a predajcov
- Kozmetický výrobok
- Uvedenie na trh, zodpovedná osoba
- Sprístupnenie na trhu, distribútor
- Oznámenie na CPNP
- Označenie
- Tvrdenia
- Výroba
- Oznámenie závažného nežiaduceho účinku spôsobeného kozmetickým výrobkom – zodpovedná osoba, distribútor (podľa čl. 23 nariadenia č. 1223/2009)
- Spätné prevzatie kozmetického výrobku
- Dovoz kozmetikcých výrobkov do EÚ
- Laboratórne analýzy kozmetických výrobkov
- Iné informácie
- Informácie pre spotrebiteľov
- ŠZD / dohľad nad trhom
- Právne predpisy EÚ, SK, normy
- Upozornenia a užitočné informácie pre hospodárske subjekty a spotrebiteľov
- Safety Gate (RAPEX)
- Prípravky na ochranu rastlín
Výživa, potraviny a kozmetické výrobky
Odborné útvary hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov na ÚVZ SR a RÚVZ zastrešujú potraviny, kozmetické výrobky a prípravky na ochranu rastlín z pohľadu verejného zdravia.
Riadia a usmerňujú úlohy na úseku verejného zdravotníctva v oblasti starostlivosti o zdravú výživu obyvateľstva, v oblasti bezpečnosti potravín, v problematike spoločného stravovania.
Zastrešujú a usmerňujú výkon štátneho zdravotného dozoru a úradnú kontrolu potravín, navrhujú a presadzujú hlavné zásady správnej výživy vybraných skupín obyvateľstva.
V oblasti kozmetických výrobkov zabezpečujú koordináciu výkonu štátneho zdravotného dozoru a dohľadu nad trhom s kozmetickými výrobkami. Spolupracujú s Európskou komisiou, kontrolnými orgánmi v SR, orgánmi ostatných členských štátov a rôznymi inštitúciami a organizáciami, ktoré pôsobia v oblasti ochrany zdravia obyvateľstva a ochrany spotrebiteľa.
Súčasťou organizačného zabezpečenia je aj Národné referenčné centrum pre hodnotenie prípravkov na ochranu rastlín z hľadiska rezíduí pesticídov v potravinách, ktoré vypracúva hodnotenie účinných látok, safenerov, synergentov, adjuvantov, základných látok a všetkých prípravkov na ochranu rastlín vo forme hodnotiacich správ, odborných posudkov a stanovísk. Posudzuje riziko vyplývajúce z výskytu rezíduí pesticídov v potravinách, vykonáva odhad dietárnej expozície konzumentov a navrhuje opatrenia na zníženie rizika.